Popieriaus kilmė ir antrinis panaudojimas

      Jau nuo seniausių laikų žmonės gamindavo popierių, jį tobulino, gražino, kol šis savo plonumu, baltumu ir kitomis savybėmis priartėjo prie dabartinio popieriaus. Popieriaus gaminimas pradėtas Senovės Egipte, kur jį pradėjo gaminti iš papiruso. O rankų darbo popieriaus tėvyne laikoma Kinija. Dažnai naudodami popierių mes net nesusimąstome apie jo sudėtį, gamybos subtilybes ir jo kilmę. Nors tikriausiai visi žinome, kad pagrindinė popieriaus gamybos sudėtinė dalis yra mediena.
     Popieriaus atliekas – senus laikraščius, sąsiuvinius, popierinius maišelius, dėžutes nuo įvairių prekių, panaudotą vyniojamą popierių – galima perdirbti ir pagaminti naują, vėl naudoti tinkamą popierių. Per gamtos pamokas mokytoja Gražina Ruginienė su 6a ir 6c  klasių mokiniais iš senų laikraščių pagamino popierių. Patys atlikdami šią procedūrą, mokiniai susipažino ne tik su popieriaus perdirbimo technologija, bet ir su fizikiniu bei cheminiu medžiagų kitimu.
     Ant pačių pagaminto popieriaus buvo piešiami piešiniai.  Šios parodos tikslas – parodyti progimnazijos bendruomenei, kad antrines žaliavas  galima panaudoti dar kartą ir taip sumažinti atliekų kiekį, rūpintis atliekų rūšiavimu ir aplinkos tvarka bei švara.
                                                                                  Chemijos - gamtos mokytoja Gražina Ruginienė

Autorius:
Gražina Ruginienė

Nuotraukos:
Gražina Ruginienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos