Rankšluosčio galia

  • Paskelbta: 2024-02-22
  • Kategorija: STEAM
     Suprasdami, kad patyrimis ugdymas yra pats efektyviausias, vykdėme projektą "Rankšluosčio galia". Žinome, kad norėdami nesirgti turime plauti rankas. Rankas plauname keletą kartų per dieną. O ar susimąstėme, kiek popieriaus ar elektros energijos sunaudojame jas sausindami? Į šį klausimą pabandė atsakyti progimnazijos 2b, 3b, 3c ir 4b klasių pradinukai. Mokiniai dalyvavo projekte "Rankšluosčio galia". Dvi savaites (10 darbo dienų) šių klasių mokiniai rankas šluostė medžiaginiais rankšluosčiais.
    Klasėse mokiniai pildė lenteles. Kiekvieną dieną, pamokų pabaigoje, pažymėdavo, kiek kartų jie pasinaudojo rankšluosčiu. Per 10 darbo dienų mokiniai medžiaginį rankšluostį naudojo 1321 kartą. Susumavus rezultatus buvo nustatyta, kad, jeigu mokiniai būtų rankas sausinę popieriniu rankšluosčiu, tai būtų sunaudoję 11 rulonų rankšluostinio popieriaus. Už juos būtų sumokėję 33 eur (rulono kaina apie 2.50 eur). Jeigu mokiniai būtų pasinaudoję rankų džiovintuvu, tai per dvi mokslo savaites būtų sunaudoję 18 Kw elektros energijos. Už sunaudotą elektros energiją būtų reikėję sumokėti 3.38 eur ( 0.21 ct/kw).
      Šluostydamiesi rankas rankšluosčiais mokiniai sutaupė 4kg 400g popieriaus, kuriam pagaminti naudojama mediena, vanduo bei elektros energija. Arba buvo sutaupyta 18 Kw elektros energijos, kurios gamybai naudojami gamtos ištekliai. Be to jeigu panaudotas popierius būtų atiduodamas perdirbti, tai šiam perdirbimui būtų reikalingi gamtos ištekliai: vanduo ir energija. Tačiau, jei panaudotas popierius nukeliautų į sąvartyną, tai pūdamas terštų gamtą ir didintų šiltnamio efektą.
    Išanalizavę ir apibendrinę dviejų savaičių rezultatus, mokiniai priėjo išvados, jog nadodamiesi medžiaginiu rankšluosčiu jie priėmė mažiausią žalą gamtai darantį sprendimą.
Projektas "Rankšluosčio galia" baigėsi, tačiau mokinių sąmoningumas ir noras gyventi švarioje aplinkoje tęsiasi. Nuo šiol 4b klasės mokiniai rankas sausina medžiaginiais rankšluosčiais saugo gamtą ir savo sveikatą.
 

 

Autorius:
Lina Alionienė

Nuotraukos:
Lina Alionienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos