Mikroorganizmai gadina ir saugo

  • Paskelbta: 2024-02-20
  • Kategorija: STEAM
     Plika akimi nematomi organizmai yra sėkmingiausia pasaulyje gyvybės forma, klestinti visose įmanomose mūsų planetos kampeliuose, netgi kosmose ir po žeme, net ekstremaliose sąlygose, jau nekalbant apie mūsų vidų. Moksliniai tyrimai rodo, kad mikroorganizmai mums yra gyvybiškai būtini. Tūkstančius metų žmonės naudoja mikroorganizmų pagamintus produktus: raugintus kopūstus, agurkus, duoną, girą, vyną, pelėsinius sūrius. Mikroorganizmai maisto produktams suteikia specifinį skonį, kvapą bei tekstūrą, saugo nuo konkuruojančių, maistą gadinančių mikroorganizmų. Mikroorganizmai gali būti laikomi pirmaisiais prisijaukintais padarais žmogaus gyvenime.
     Kodėl genda maisto produktai? Kas suraugina pieną ir išpučia tešlą? Į šiuos klausimus atsakinėjo 6a,c,d,e ir 5a,b,c klasių mokiniai, atlikdami tiriamąjį darbą ,,Paprastasis pelėsis ir mielės“. Tam, kad atliktų šį tiriamąjį darbą, mokiniai namuose augino pelėsį ant duonos, batono, sūrio, pomidoro, citrinos, uogienės ir kitų maisto produktų, o mielių tirpalą paruošė mokytoja. Šio darbo metu jaunieji tyrėjai pasigamino pelėsio ir mielių mikropreparatus, naudojantis mikroskopu tyrinėjo pelėsio ir mielių mikroskopinius vaizdus, susipažino su jų ląstelių morfologiniais ypatumais bei augimo pobūdžiu, išmoko juos stebėti bei įvertinti.
    Mokiniai nors ir trumpam, bet pabuvojo tyrėjais, džiaugėsi pažinimu bei atradimu, o įžiebta motyvacija skatins juos toliau domėtis, ieškoti ir tirti.
                                                                            Chemijos - gamtos mokytoja Gražina Ruginienė
Projekto aprašymas

Autorius:
Gražina Ruginienė

Nuotraukos:
Gražina Ruginienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos