Skirtingos ląstelės – skirtingi organizmai

  • Paskelbta: 2024-02-19
  • Kategorija: STEAM
      Visi organizmai sudaryti iš ląstelių. Ląstelė yra mažiausia organizmo dalelė. Augalo ląstelės yra labai įvairios – skirtingos formos, nevienodo dydžio. Taip yra todėl, kad skirtinga jų paskirtis. Pavyzdžiui, vienose ląstelėse vyksta fotosintezė, kitos siurbia vandenį.
      Gyvūnų ląstelės skiriasi nuo augalų ląstelių tuo, kad neturi sienelės ir chloroplastų. Gyvūnų ląstelėse vyksta gyvybei labai svarbūs procesai: perdirbamos medžiagos, iš maisto medžiagų išlaisvinama energija. Gyvūnų ląstelės negali pasigaminti organinių medžiagų iš neorganinių, kaip tai daro augalų ląstelės, todėl gyvūnų ląstelės naudoja augalų sukauptą energiją. Žmogaus kūne yra daugiau kaip 50 000 milijardų ląstelių. Kraują, raumenis, odą, smegenis ir net kaulus sudaro skirtingo dydžio ir formos ląstelės.
      5a,b,c klasių mokiniai, kad geriau įsimintų ląstelių organeles bei jų atliekamas funkcijas, nusprendė pasigaminti augalo ar gyvūno ląstelės modelį. Naudojo įvairias medžiagas, pavyzdžiui siūlus, dėžutes, plastiliną, vaisius, sėklas, sagas ir net LEGO kaladėles. Pagamino įvairių dydžių, formų ir spalvų ląstelių modelius. Apsikeitę padarytais ląstelių modeliais, klasės draugai turėjo atpažinti kurios ląstelės modelį sukūrė, kurias ląstelės organeles atvaizdavo.
 
                                                                                            Chemijos - gamtos mokytoja Gražina Ruginienė

Autorius:
Gražina Ruginienė

Nuotraukos:
Gražina Ruginienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos