Progimnazija: 45 metai – 45 minutės

  • Paskelbė : Lina Bartkevičienė
  • Paskelbta: 2023-11-24
  • Kategorija: Renginiai
      Jei metai būtų minutės – tai tik viena pamoka. Tiek laiko skaičiuoja Progimnazija – vieną pamoką metais – 45 metus nuo pradžios 1978 metais.
Pradžia: pamokos tikslai ir uždaviniai. Nauja moderni mokykla Kaišiadoryse, kur vienoje mokykloje (I vidurinėje) visi mokiniai jau netilpo; jaunas, aktyvus mokytojų kolektyvas; pirmasis mokyklos direktorius Vladas Cibuslkis, kurio misija - atverti naujos mokyklos duris; siekis visiems dirbti kartu mokant kaišiadoriečių vaikus, siekis kurti naujos mokyklos tradicijas ir vertę rajone. Pradžia visada įdomi – daugybė dalykų vyksta pirmą kartą, dar negalima mokytis iš patirties, iš padarytų klaidų.
     Pradžią vertinant iš laiko perspektyvos – mokykla turėjo svarbiausią dalyką: Mokytojus, kurie (tikrai iš didžiosios raidės, čia ne rašybos klaida) sukūrė tai, ką turime dabar: Algis Dzedulionis, istorijos mokytojas, Danutė Guščiuvienė, anglų kalbos mokytojas, Liuda Lenkauskienė, anglų kalbos mokytoja, Romualdas Kapcevičius, direktoriaus pavaduotojas ir geografijos mokytojas, Eugenija Ikvildienė, matematikos mokytoja, Helena Kotova, fizinio mokytoja, Marija Marcevičienė, lietuvių kalbos mokytoja, Leokadija Melkūnienė, matematikos mokytoja, Ramutė Pakalniškienė, lietuvių kalbos mokytoja, Elena Pusvaškienė, direktoriaus pavaduotoja, Eugenija Radzevičienė, pradinių klasių mokytoja, Egidija Šalkauskienė, lietuvių kalbos mokytoja, Marijona Ramutė Šiugždienė, matematikos mokytoja, Povilas Teišerskis, fizinio mokytojas, ir dar daug kitų, čia nepaminėtų Mokytojų. Pradžios mokytojai sukūrė II vidurinės mokyklos veidą – mokykloje turi būti gera, mokykloje ne tik mokomės, mokykloje nutinka daug daugiau – joje svajojame, mylime, augame...
      Toliau pamokoje – veiklos dalis. Labai svarbi dalis, kurioje kiekvienas pagal savo gebėjimus ir lūkesčius dirba darbus. Nuoširdžiai ir iš visų jėgų. Šioje dalyje vyksta pokyčiai: keičiasi valstybės santvarkos – nuo komunizmo iki demokratinės valstybės, keičiasi ugdymo ideologijos ir kryptys, keičiasi mokyklos vadovai ir mokytojų kolektyvas, keičiasi mokyklos statusas. 1993 metais mokyklai suteiktas Vaclovo Giržado, buvusio direktoriaus, vardas, 2011 metas – progimnazijos statusas.
     Mokyklos 35-mečiui išleistoje brošiūroje apie Vaclovą Giržadą jos sudarytojas Audrius Švelnikas, remdamasis kartu dirbusių mokytojų atsiminimais, rašė: „Vaclovas Giržadas – žmogus gyvenęs Nepriklausomybės idėja, laisvos Lietuvos pergale, tikėjęs savo tauta ir jaunimo ateitimi“. Mokytoja Irena Laurušonienė tą laikmetį apibūdina: „mokykloje tirpo visos baimės. Mes lavėjome, laukėme naujos, įdomios, prasmingos ateities“.
       Antroji vidurinė, Vaclovo Giržado vidurinė, Vaclovo Giržado progimnazija – svarbu, bet ne pavadinimai kuria vertę. Ją kuria dirbantys žmonės, auginami ir augantys vaikai. Atnaujinamos programos, tobulinamas ugdymo procesas, nuotolinis, hibridinis ar kontaktinis mokymas, nesibaigiantys pokyčiai ir iššūkiai mokyklai yra gyvenimo realybė.
      Keturiasdešimt penkioms minutėms – metams einat į pabaigą, apibendriname, užduodame ir užsiduodame namų darbus, planuojame, kas bus toliau, kaip kursime kitą pamoką. Vaclovo Giržado progimnazija – Tūkstantmečio mokykla, nuolat atnaujinama, modernėjanti, atvira žmonėms ir idėjoms, kviečianti bendrauti ir kurti kartu. Progimnazija išlaikė pačioje pradžioje užduotą toną: mokykloje mokomės, mokykloje auginame ir augame, mokykla yra vieta, kur svajonės tampa ateities planais.
     Progimnazijos bendruomenė 45 – metį mini ne minėjimais, ne puotomis, mini širdyse džiaugdamasi mokyklos praeities aidais ir kurdama ateities vizijas.
                                           Progimnazijos administracija
 
 
 

Nuotraukos:
Lina Bartkevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos