Mažiau laisvalaikio prie ekranų yra geriau

      Sąmoningumo didinimas yra svarbus vaikų vystymosi aspektas. Šiuolaikinės technologijos tampa vis svarbesniu mokymosi proceso elementu mūsų visuomenėje, tačiau su visomis naujovėmis koja kojon žengia ir galimi pavojai ar žala.
     Progimnazijos psichologė Kristina Brazauskienė ir visuomenės sveikatos specialistė Skaistė Kalvinskaitė kvietė 1-2 klasių mokinius į savo vedamus užsiėmimus apie šiuolaikines technologijas, skatindamos mokinių sąmoningumą apie jų poveikį ir teisingą naudojimą.
       Mokiniai užsiėmimų metu diskutavo apie tai, prie kokių ekranų praleidžia daugiausia laiko, apie leistinus jų amžiui kompiuterinius žaidimus ir bendravimą su nepažįstamais žmonėmis. Daugiausia diskusijų sukėlė tema apie saugų bendravimą internete. Mokiniai buvo supažindinami su potencialiai pavojingomis situacijomis ir kaip reaguoti, jei susiduria su nepažįstamais žmonėmis internete ar elektroninėmis patyčiomis.
      Visi bendrai sutarėme, jog kuo mažiau laiko praleidžiame prie ekranų tuo jaučiamės geriau, sveikiau ir saugiau. Mokiniai buvo raginami ieškoti alternatyvų laisvalaikiui, kurios nereikalautų ekranų. Buvo pateiktos idėjos, kaip leisti laiką lauke, su draugais ar šeima, dalyvaujant fiziniuose ar kūrybiniuose užsiėmimuose. Mokiniai turi būti skatinami priimti asmeninę atsakomybę už savo veiksmus ir pasirinkimus. Supratus poveikį, kurį technologijos gali turėti gyvenimui, buvo skatinama aktyviai rinktis saugų ir sveiką elgesį.
     Šie užsiėmimai ne tik padeda mokiniams suprasti šiuolaikinių technologijų poveikį, bet ir skatina sąmoningą elgesį. Suprasdami technologijų naudojimo svarbą ir galimus pavojus, mokiniai bus motyvuoti priimti sveikus ir saugius sprendimus savo kasdieniniame gyvenime.

Autorius:
Visuomenės sveikatos specialistė Skaistė Kalvinskaitė

Nuotraukos:
VSS Skaistė Kalvinskaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos