Programos „Esame saugūs“ įgyvendinimas

     Saugumas yra viena svarbiausių asmenybės augimo ir tobulėjimo sąlygų. Saugumas yra Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijos viena iš trijų puoselėjamų vertybių. Būtent to vedinos šių metų pradžioje progimnazijos psichologė Aida ir socialinė pedagogė Audronė atsiliepė į VšĮ Paramos vaikams centro kvietimą dalyvauti naujai sukurtos smurto prevencijos programos „Esame saugūs“ mokymuose ir įsipareigojo programą išbandyti mokykloje bei dalyvauti programos efektyvumo vertinime.
    Vasario mėnesį programos kūrėjų prašymu dalyvauti programoje buvo pasirinktos dvi progimnazijos septintokų klasės. Gauti 45 tėvų sutikimai. Mokiniai, kurių tėvai davė sutikimą, vasario pabaigoje pildė programos kūrėjų ir Vilniaus universiteto studentų sudarytą virtualų klausimyną. Tai buvo pirminis mokinių žinių smurto tema vertinimas. Kovo pradžioje programoje sutikę dalyvauti tėvai buvo pakviesti virtualiai išklausyti programos mokymus tėvams, vedamus progimnazijos psichologės ir socialinės pedagogės, bei užpildyti virtualų klausimyną tėvams. Kovo mėnesį prasidėjo programos įgyvendinimas – užsiėmimai mokiniams. Sudarytos 4 mokinių grupės, kurių kiekviena visą kovo mėnesį dalyvaus užsiėmimuose ir gaus po 5 programos užsiėmimus tokiomis temomis: vaiko teisės, jausmai, smurto atpažinimas, saugumas internete ir pagalbos galimybės. Po visų užsiėmimų mokiniai vėl pildys klausimyną, o po dviejų mėnesių ir dar kartą – jau paskutinįjį.
    Dalyvavimas šioje programoje padės mokiniams išmokti tinkamai reaguoti pavojingose ir gąsdinančiose situacijose, tėvai sužinos ženklus, rodančius, kad vaikai galimai susiduria su pavojingomis situacijomis bei mokės tinkamai reaguoti, jų įsitraukimas padės vaikams įtvirtinti naujai įgytus įgūdžius kasdieniniame gyvenime ir visi bendrai prisidės prie saugesnės aplinkos kūrimo.
     Programa „Esame saugūs“ parengta įgyvendinant projektą „Įgalinti vaikai ir šeimos: smurto prevencijos ir intervencijos paslaugų modelis“. Projektą įgyvendino VšĮ Paramos vaikams centras nuo 2020 m. lapkričio iki 2023 m. sausio. Projekto partneriai – Utenos švietimo centras, VšĮ Žmogaus teisių stebėjimo institutas ir Voksne for Barn (Norvegija). Norėdami daugiau sužinoti apie pačią programą, daugiau informacijos galite rasti čia: https://pvc.lt/be-kategorijos-lt/smurto-pries-vaikus-prevencijos-programa-esame-saugus/
                              Psichologė Aida Rakauskienė ir socialinė pedagogė Audronė Bilydienė

Autorius:
Aida Rakauskienė

Nuotraukos:
Aida Rakauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos