Sveikai ir skaniai

     Progimnazija dalyvauja Sveikatą stiprinačių mokyklų projekte ir įgyvendina veiklas, kuriomis atkreipia bendruomenės dėmesį į sveikos gyvensenos naudą. Spalio 21 dieną vyko „Sveiko maisto paroda“, kurioje mokiniai pristatė sveikuoliškus patiekalus.
    5-8 klasių mokiniai padedami tėvų, senelių, pasitelkę savo išradingumą ir žinias apie sveiką mitybą  pagamino ir pristatė 70 patiekalų. Renginio metu vyko balsavimas: balsavo visi ragavusieji. Apibendrinus balsavimo rezultatus paskelbtos nominacijos.
„Sveikuoliškiausio“ patiekalo nominacija atiteko S. Švenčioniui (8a), A. Kertenytei (8b), R. Snarskiui (8d), D. Žilinskui (7d), E. M. Brazytei (6c), G. Adukaitei (5c).
„Spalvingiausio“ patiekalo nominacijos skirtos Marcinkevičiūtei (5a), A. Šimui (6c), S. Banevičiūtei (5a).
„Estetiškiausio“ patiekalo nominacijos atiteko D. Žilinskaitei (5b), L. Meilutytei (5b), V. Grigaitei (6d), I. Kolupailaitei (7c).
Geografiškiausio“ patiekalo nominacijos skirtos L. Žebrauskui (5e), Ą. Paškevičiui (5d), M. Stalaučinskaitei (5d).
„Išradingiausius“ patiekalus pagamino L. Ivanauskaitė (5b), V. Narbutas (6a), M. Kašelionytė (6a).
„Egzotiškiausi“ patiekalai buvo A. Aleknavičiūtės (5b), J. Pūro (7d).
„Gardžiausiais“ pripažinti  D. Butrimavičiūtės (5a), L. Ušinskaitės (5b), I. Žilinskaitės (7d) patiekalai.
Džiaugiamės gausiu mokinių dalyvavimu, noru dalintis skaniausiais ir sveikais receptais. 
      Spalio 20 d. 6-tų klasių mokiniams vyko paskaita apie sveiką mitybą. Praktinį užsiėmimą „Ką sako produkto etiketė“ vedė VSB sveikatos priežiūros secialistė S. Kalvinskaitė. Mokiniams buvo pristatoma 5 pirštų taisyklė: ne daugiau kaip 5 g cukraus, ne daugiau kaip 5 g druskos ir daugiau nei 5 g skaidulinių medžiagų. Laikantis šios taisyklės mityba gali tapti palankesnė sveikatai. Paskaitos metu išgirstos ir turimos žinios patikrintos Kahoot viktorinoje „Ką žinai apie sveiką mitybą“. Viktorinoje I-ą vietą laimėjo E. Brazionytė (6a), II vieta atiteko S. Noreikaitei (6c), III  -  A. Jocaitei (6a). 
      Spalio 21 d. sveikai mokybai daug dėmesio skyrė ir pradinių klasių mokiniai: jie dalyvavo projekte „Sveika ir skanu“. Tą dieną mokiniai patys savo rankomis gamino salotas, patiekalus, spaudė sultis, kalbėjo apie sveiką mitybą, jos reikšmę. Atsineštus vaisius ir daržoves svėrė, sprendė uždavinius, piešė plakatus sveikos mitybos tema, piešinius, darė koliažus. Organizavo savo darbų parodą. Visi nekantriai laukė, kada sukurtus meniškus patiekalus galės paragauti. Veiklų metu išsiaiškino, kad aktyviai dirbo visi 5 mūsų pojūčiai: rega, klausa, skonis, kvapas ir lytėjimas. Projekto metu mokiniai suprato, kad svarbu ne tik ką tu valgai, bet ir kaip valgai.
       Renginius organizavo Sveikatą stiprinančios mokyklos darbo grupė: G. Ruginienė, R. Vilimienė, J. Krutkevičienė, V. Krikščiūnienė, A.Samoškaitė.

 

Autorius:
V. Krikščiūnienė

Nuotraukos:
V. Krikščiūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos