Sveikos gyvensenos stovykla

     Gegužės 27-29 dienomis įvyko antroji projekto „Sveikas ir išmanus jaunimas“ edukacinė stovykla, kurioje dalyvavo mūsų progimnazijos 8e ir 8c klasės mokiniai.
    Stovykla vyko Kaimo turizmo sodyboje „Esina“ Rubikių ežero pakrantėje. Į stovyklą sugužėjo jaunimas iš Kaišiadorių, Rokiškio bei Panevėžio. Gausiam būriui vaikų visas dienas buvo organizuojamos įvairios sveikatos stiprinimo veiklos, susijusios su projekto „Sveikas ir išmanus jaunimas“ 8 algoritmais (psichikos sveikatos, mitybos, reprodukcinės sveikatos ir išorinių mirties priežasčių prevencijos srityse).
Stovyklos atidarymas prasidėjo nuo susipažinimo žaidimų, kurie leido geriau pažinti, pajausti vienam kitą ir jau nuo pirmųjų stovyklos minučių suartino stovyklautojus. Po susipažinimo dalyvius pasitiko lektorius Marius Ševeliovas - mitybos (keto) specialistas, kuris papasakojo apie „Psichologinį ir emocinį valgymą bei kaip jo išvengti“. Vakarinėje dalyje vaikai rinkosi į linksmąsias estafetes, kuriuose išmėgino savo jėgas atlikdami skirtingas fizinio aktyvumo užduotis.
    Antrasis stovyklos rytas prasidėjo nuo lengvo bėgimo miško takeliais ir rytinės mankštos. Taip pat antrąją dieną stovyklautojų laukė praktinė „Sveikų užkandžių gamyba“ su dietologe Rima Novikevičiūtė. Po užkandžių gamybos vaikus pasitiko lektorius Algimantas Andrijauskas, kuris skaitė paskaitą „Aš ir mano kūnas“. Kiek pailsėję vaikai susirinko į JPSPP koordinatoriaus Karolio Klovo protų mūšį „Sveikatos herojai“, kuriame buvo paliestos lytiškai plintančių infekcijų ir neplanuoto nėštumo prevencijos, psichiką veikiančių medžiagų ir alkoholio vartojimo prevencijos bei valgymo ir sveikatos sutrikimų, susijusių su antsvoriu ir nutukimu prevencijos temos. Pavargę, tačiau laimingi ir su nuoširdžiomis šypsenomis veiduose dalyviai susirinko dar pasibūti kartu. Žaidė įvairius žaidimus, dainavo stovyklos dainą, šoko bendrą šokį ir kt. Nors visi iš skirtingų Lietuvos miestų, miestelių bei kaimų, tačiau visus stovyklautojus puošė vienoda „Sveikas ir išmanus jaunimas“ projekto atributika – marškinėliai, kepurėlės, džemperiai. Džiugu, kad kiekvienas iš dalyvių galėjo geriau pažinti ne tik save, bet ir šalia esantį. Taip pat įgyti žinių, patirčių bei atrasti naujų pažinčių.
    Trečioji - paskutinė stovyklos diena prasidėjo nuo šiaurietiško ėjimo užsiėmimo. Vaikai buvo supažindinti su šiaurietiško ėjimo svarba organizmui bei psichinei sveikatai. Praktinėje dalyje stovyklautojai atlikę raumenų apšilimo pratimus išbandė žygiavimą su šiaurietiško ėjimo lazdomis bei įvairius žaidimus. Vos spėję atsipūsti po fizinio aktyvumo veiklos ir pusryčių, stovyklautojai susirinko į paskutinį stovyklos seminarą, kurį vedė lektorė Kristina Bobrevičiūtė. Seminaro tema – ryšio su savo vidiniu „aš“ kūrimas ir stiprinimas, savo ir aplinkinių asmenų ribų nustatymas. Dailės terapija.
    Stovyklos dalyvių nuomone, šios trys dienos prabėgo per greitai. Atrasti nauji draugai, naujos patirtys, užmirštos žinios ir veiklos – prisimintos ir įgytos naujai. Dėkojame progimnazijos direktoriui R. Šadurskui ir vairuotojui A. Bilydai už kelionę į stovyklą.
 
Mokytoja Violeta Krikščiūnienė

Autorius:
Violeta Krikščiūnienė

Nuotraukos:
Violeta Krikščiūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos