Mums rūpi burnos sveikata!

Kovo 20-ąją – pasaulyje buvo minima burnos sveikatos diena. Ar žinojote, kad kiekvieno dantys yra visiškai unikalūs kaip ir pirštų antspaudai? O pavojingiausias sportas dantims yra ledo ritulys? Nuolatinė burnos priežiūra mums leidžia gyventi be skausmo, šypsotis, kalbėti, ragauti. Nesvarbu kokio amžiaus esame, burnos sveikata svarbi mūsų gerai savijautai ir gyvenimo kokybei.

Pasaulinę burnos sveikatos dieną paminėjo ir mūsų progimnazijos mažiausieji – pas priešmokyklinio ugdymo grupės vaikučius su paskaitėlėmis apie burnos higieną lankėsi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos IV kurso studentė Greta Grigutytė, kuri šiuo metu atlieka specialybės praktiką Kaišiadorių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure. Susitikimo metu buvo aptarti vaikų burnos higienos įpročiai, mokiniai įdėmiai žiūrėjo filmuką kaip taisyklingai valyti dantukus, valymo judesius pakartojo praktiškai ant dantų muliažo. Už atliktas užduotis mokiniai buvo apdovanoti dantukų valymo kalendoriais bei dantų šepetėliais, kad pildyti kalendorių būtų dar smagiau! 

Atsakingiau pažvelkime į burnos priežiūros svarbą, 6-9 metų amžiaus vaikams pradeda kristi pieniniai dantys, dygsta nuolatiniai. Apie šeštuosius metus išdygę krūminiai dantys yra itin pažeidžiami ėduonies. Svarbu kruopščiai nuvalyti visus dantų paviršius, nepamiršti tarpdančių valymo. Išdygus krūminiams dantims jų vageles rekomenduojama padengti silantais. Silantai – dantų ėduonies profilaktikai skirta skysta plombinė medžiaga, kuri giliai įsiskverbia į sveikų krūminių dantų vageles ir duobeles, hermetizuoja jas ir neleidžia ten patekti bakterijoms bei angliavandeniams, kauptis apnašoms bei maisto likučiams. Odontologai pataria dengti silantais vos išdygusius pirmuosius nuolatinius krūminius dantis, kurie paprastai dygsta 6-14 metų vaikams. Silantinėmis medžiagomis gali būti dengiami tik nesugedę nuolatiniai dantys. Pirmuosius dvejus metus po išdygimo dantukai yra ypač jautrūs kariesui, todėl svarbu suskubti juos silantuoti. Silantinės medžiagos garantuoja 100,0 proc. apsaugą nuo dantų karieso, o praėjus 5 metams nuo jų uždėjimo ši apsauga sumažėja iki 50,0 proc., todėl rekomenduojama procedūrą pakartoti. Padengtų silantais dantų kontrolė atliekama po 3 mėnesių, vėliau – kiekvieno profilaktinio tikrinimo metu. Lietuvoje nuo 2005 m. vykdoma vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis profilaktinė programa, finansuojama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Pagal šią programą numatytas paslaugas nuo pirmojo nuolatinio danties išdygimo iki 14 metų vaikams nemokamai teikia sutartį su teritorine ligonių kasa sudarusios poliklinikos ir šeimos medicinos centrai.

Atminkite – tik teisinga kasdieninė dantų priežiūros rutina leis džiaugtis gražia ir sveika šypsena!

 

Visuomenės sveikatos specialistė Skaistė Kalvinskaitė

Autorius:
Visuomenės sveikatos specialistė Skaistė Kalvinskaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos