Sveikata - visapusė gerovė, o ne ligų nebuvimas

     Balandžio 7-ąją pasaulyje minima Pasaulinė sveikatos diena. Žmonijai kovojant su pandemija pastaruosius keletą metų, svarbu atkreipti dėmesį į visapusišką sveikatos sampratą. Tai puiki diena priminti sau ir kitiems, kad sveikata tai mūsų organizmo darna, leidžianti gyventi visavertį gyvenimą. Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) apibrėžimu: „Sveikata yra visapusė fizinė, dvasinė ir socialinė gerovė, o ne tik ligų ar negalių nebuvimas“, sveikatą stiprinančios mokyklos veiklos darbo grupės narai kartu su progimnazijos prezidente Goda Bartninkaitė suplanavo sveikatinimo renginius keletui savaičių.
     Mokytoja R. Zaksienė kvietė mokinius „pasiklausyti tylos“, kad suprastume apie  nuolatinio mūsų klausos dirgiklio -  triukšmo daromą neigiamą įtaką sveikatai. Konferencijų salėje tyliai grojo relaksacinė muzika, tinkamai paruošta aplinka leido mokiniams pajusti „ramiųjų“ pertraukų naudą. VSB specialistė S. Kalvinskaitė pakvietė prie „Sveikatos laimės rato“, o „laimės“ todėl, kad teisingai atsakius į klausimą laimi du prizus: dovanėlę ir „nematomą“ prizą sveikatai – žinojimą, kaip gyventi sveikai. Po pamokų susirinko gausus būrys mokinių pasiklausyti S. Kalvinskaitės paskaitos „Mitai ir faktai apie sveiką mitybą ir valgymo sutrikimus“, o mokytoja V. Krikščiūnienė šia tema parengė  Kahoot viktoriną. Geriausiai sekėsi B. Balniui (8d kl.), jis laimėjo I-ąją vietą, II-oji vieta atiteko S. Bagdonui (8d kl.), o III-oji vieta atiteko E. Valiokei, 8e kl. mokinei.
    Mokyklos valgykloje eksponuojamas G. Bartninkaitės stendas „Kur pasislėpęs cukrus“. Tikimės, kad jis atkreips dėmesį į per didelio kiekio cukraus vartojimo žalą organizmui. Kaip yra sakoma – cukraus žala neišmatuojama, bet garantuota. Mūsų visur tyko pasislėpęs cukrus - maisto produktuose jis gali būti natūralus ir pridėtinis.
    Progimnazijoje vyko „Priešpiečių dėžutės“ konkursas. Mokiniai kuprinėse nešiojais ne tik vadovėlius ir sąsiuvinius, bet ir spalvingas priešpiečių dėžutes su įvairiais užkandžiais. Kas atsiduria dėžutėje – priklauso nuo mokinio mitybos įpročių, jo dienotvarkės. Maistas dėžutėje turėtų būti įvairus, gausus visų maistinių medžiagų, subalansuotas.
    Kaupdami įvairias žinias nepamiršome ir aktyviai pajudėti – vaikams fizinis aktyvumas svarbu kaip oras ir vanduo. Judėjimo nauda augančiam organizmui akivaizdi – formuojasi taisyklinga laikysena, mažinama rizika susirgti lėtinėmis ligomis, puoselėjama išvaizda, sportuojantis žmogus jaučiasi geriau. Aktyvūs orientaciniai žaidimai mokyklos kieme pertraukų  metu vyko šeštų klasių mokiniams. Juos organizuoti padėjo „Turistų klubo“ narės, 6d kl. mokinės S. Grendaitė, I. Žilinskitė ir R. Lodaitė. O 7a, 7b, 7c ir 7d klasių mokiniai su klasių vadovėmis L. Lelešiene, I. Bagdzevičiene, L. Kasperavičiene ir J. Joneliūne dalyvavo aktyviuose orientaciniuose užsiėmimuose mieste.
     Sveikata reikia rūpintis nuolat, neatidėliojant. Stiprinkime savo imunitetą, laikykimės higienos taisyklių, vadovaukimės sveikos mitybos principais, daugiau judėkime, išlaikykime emocinę gerovę.
        Sveikatą stiprinančios mokyklos darbo grupės vadovė V. Krikščiūnienė ir  VSB specialistė S. Kalvinskaitė

Autorius:
Mokytoja Violeta Krikščiūnienė, VSB specialistė S. Kalvinskaitė

Nuotraukos:
Violeta Krikščiūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas