Vandens paslaptys

  • Paskelbta: 2024-05-01
  • Kategorija: STEAM
"Per maža pasakyti, kad tu reikalingas gyvybei - tu pats esi gyvybė" 
Antuanas de Sent - Egziuperi
   
Gamta mums padovanojo vieną iš savo stebuklų - vandenį. Kiekvienas vandens lašelis gali įžiebti gyvybę. Augančiam vaikui vanduo yra reikalingas taip, kaip oras ir maistas. Be vandens negalėtų egzistuoti visa mus supanti ekologinė sistema. 
      STEAM veiklos vis labiau įtraukiamos ir plėtojamos ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų ugdymo procese. Šių veiklų metu vaikai ne tik susipažįsta su gamtos mokslu, technologijomis, inžinerija, menais, matematika, vandens svarba jų gyvenime, bet ir aktyviai įsitraukia į veiklas, kurių metu ugdomas loginis mąstymas, motyvacija mokytis, domėtis, tyrinėti, spręsti iškilusias problemas, kūrybiškai ir draugiškai bendradarbiauti.
    Kovo mėnesio pabaigoje visą savaitę priešmokyklinio ugdymo grupės "Drugeliai" vaikai vykdė STEAM projektą - "Vandens paslaptys". Prie šio projekto  prisijungė ir kitos priešmokyklinio ugdymo grupės "Obuoliukai" ir "Pelėdžiukai", buvo pakviesti ir mažieji ikimokyklinukai "Kodėlčiukai".Vaikai aiškinosi vandens reikšmę žmonėms, augalams, gyvūnams, susipažino  su vandens savybėmis: spalva, kvapu, skoniu. Sužinojo, kad vanduo gamtoje gali būti skystas, kietas ir dujinis. Mažieji tyrinėtojai eksperimentavo su vandeniu ir spalvomis, atliko daug įvairiausių bandymų: spalvų šėlsmas, spalvų lietus, lavos lempa, valėme vandenį iš lietaus balos, iš putų formavome debesis ir stebėjome kaip lyja lietus, pūtėme spalvotus muilo burbulus, įsitikinome, kad vanduo gali keliauti ir augalais. Ragavome skirtingų skonių vandenį: paprastą iš krano, su citrina, su apelsinu ir mineralinį.
    Projekto metu išsiaiškinome vandens apytakos ratą žiūrėdami mokomuosius filmukus, sklaidydami knygutę "Lašiuko kelionė". Supratome, kad vandenį reikia naudoti taupiai, saugoti ir neteršti vandens telkinių, nes pasaulyje jo kažkur net trūksta. 
    Projekto metu vaikai ne tik apibedrino ir įtvirtino žinias apie vandenį, bet ir linksmai,  turiningai leido laiką. Įvairių eksperimentų metu stengėmės atskleisti daug įdomių ir nežinomų paslapčių bei padėjome suprasti vandens svarbą žmogui ir gamtai.
 
Projekto"Vandens paslaptys" veiklų pristatymas: 

Autorius:
Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Živilė Gibatė-Matiukienė

Nuotraukos:
Živilė Gibaitė-Mtiukienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos