Žiema, žiema, bėk iš kiemo!

  • Paskelbta: 2024-02-14
  • Kategorija: Renginiai
     Visa Progimnazijos bendruomenė labia laukia grįžtančių pavasarinių šviesių saulės spindulių. Visi žinome, jog norint greičiau sulaukti pavasario, reikia smagiai ir trankiai išvaryti iš kiemo žiemą. Taigi vedami bendro tikslo, visi vasario 13 dieną rinkomės Progimnazijos kieme ir švenėme Užgavėnes - žiemos išlydėjimo ir pavasario sutikimo šventę.
    Nuo seno tikėta, kad per Užgavėnes riebiai ir sočiai prisivalgęs būsi stiprus visus metus. Mes šios tradicijos laikėmės 100 procentų tikslumu! Mokytojas Gintautas Kandratavičius ir Progimnazijos direktorius Rojus Šadurskas kepė jau tradicine tampančia kiaušinienę (šiais metais iškepta ir suvalgyta 250 kiaušinių!), Visuomenės sveikatos specialistė Skaistė Kalvinskaitė ir socialinė pedagogė Audronė Bilydienė kvietė ragauti sveikuoliškos grikių košės (suvalgyta 4 kg košės!!!), UAB Dussmann Service kvietė ragauti tradicinių Užgavėnių blynų (skaičiuojant pamestas skaičius!), mokytoja Rasa Vilimienė visus saugojo nuo peršalimo ir virė pasakiškai skanią obuoliukais kvepiančią arbatą!
     Maistas Užgavėnių šventime labai svarbus, tačiau neliko pamirštos ir kitos tradicijos! Progimnazijos kieme sukosi persirengėliai: gydytojai, būrėjai, velniukai ir raganaitės. Savo jėgas mokiniai galėjo išbandyti imituotose Lašininio ir Kanapinio kovose, virvės traukimo rungtyje. Kad kojelės nesušaltų, muzikos mokytoja Rasa Zaksienė visiems priminė tradicinius lietuvių liaudies ratelius.
     Džiaugiamės, kad šventėje dalyvavo Progimnazijos artimiausi kaimynai – Kaišiadorių šventosios Faustinos ugdymo centro mokinukai – juk kuo mūsų daugiau, tuo žiema greičiau išsigąs ir užleis vietą taip laukiamam pavasariui.
     Taigi visi pašokę, pašėlioję ir pasivaišinę susirinkome prie Užgėvėnių laužo, kurio liepsnose supleškėjo pagrindinis žiemos simbolis Morė. Senovėje tikėta, kad Morės deginimas padeda išvaryti blogį ir visiems pabodusią šaltą žiemą.
     Tikime, kad Užgavėnių šurmulys nuteikė pozityviai ir jau labai labai greitai džiaugsimės pirmaisiais pavasario spinduliais.
     Dėkojame technologijų, menų ir fizinio ugdymo metodinei grupei ir visiems prisidėjusiems prie Užgavėnių šventės organizavimo.
 
                                                           Pavaduotoja Miglė Balčiūnaitė - Kazanavičienė

Autorius:
Miglė Balčiūnaitė - Kazanavičienė

Nuotraukos:
Miglė Balčiūnaitė - Kazanavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos