Gyvenimas yra kelionė

    Gyvenimas yra kelionė. Šiuolaikiniai mokiniai nuolat nori būti kelionėje, nes jie yra ieškantys, atrandantys, siekiantys kuo daugiau patirti. Mokinių pokyčių kelionei reikia entuziazmo, impulso, vizijos ir palaikymo.
    Patirtinis ugdymas(is) priešingai nei tradicinis mokymas(is), kuriame dėmesys daugiausia kreipiamas į protavimą, žinių pasiekimą, kviečia patirti, sužadinti pojūčius, emocijas, reakcijas, elgesį. Siekdamos, kad mokiniai galėtų kuo daugiau patirti, įgyti žinių ir įgūdžių netradicinėje mokymosi aplinkoje, mes, 1c ir 4 e klasių mokytojos Aušra Černiauskienė ir Jūratė Šeškevičienė, nusprendėme išvykti į Panevėžio miestą ir dalyvauti trijose edukacinėse veiklose.
    Pirmoji edukacija vyko Panevėžio miesto dailės galerijoje. Šios edukacinės veiklos metu vaikai susipažino su šamoto savybėmis, gamino angeliukus iš šamoto. Angeliukus paliko išdegti 1200 laipsnių temperatūros krosnyje ir jie pas vaikus atkeliaus tik vėliau.  Antroji edukacija buvo Panevėžio lėlių vežimo teatre, kuriame vaikai susipažino su lėlių gamyba, stebėjo trumpus siužetus su lėlėmis, pagamintomis skirtinga technika. Trečioji edukacinė veikla vyko Panevėžio ,,Siauruke“. Čia mokiniai buvo supažindinti su siaurojo geležinkelio istorija, važiavo siauruku, lankėsi siauruko stotyje, depe-garvežinėje, pasivažinėjo rankine drezina.
      Manome, kad šis patirtinis ugdymas mokiniams labiau patiko negu tradicinė veikla pamokose. Norime pasidalinti 4 e klasės mokinės Lėjos Paškevičiūtės mintimis:
,,Ruduo.  Ankstus ir lietingas rytas, tačiau mūsų negąsdino šaltas vėjas ir lietus. Mes visi labai laukėme šios kelionės autobusu į  Panevėžio miestą.  Šis miestas labai gražus ir įspūdingas. Kartu su mokytoja Jūrate ir kitos klasės mokiniais aplankėme  Panevėžio dailės galeriją, kur turėjome edukaciją su šamotu.  Iš šamoto  visi lipdėme angeliukus. Vėliau ėjome į Lėlių vežimo teatrą, kuriame vyko edukacija apie lėles. Mums aktoriai papasakojo kaip gaminamos lėlės. Jas galima pagaminti iš odos, kartono, gipso ir daug kitų medžiagų. Lėlių vežimo teatras vienintelis toks teatras Europoje. Kiekvieną vasarą pasikinkę  du arklius aktoriai keliaudavo į Lietuvos kaimus ir miestelius  su spektakliais. Tokia jų kelionė vadinasi gastrolėmis. Tai mums papasakojo lėlių vežimo teatro aktoriai.
   Kelionės pabaigoje keliavome į Siauruko geležinkelio muziejų. Siauruko darbuotojai papasakojo ką reiškia ženklai ant darbuotojų aprangos, pristatė palydovų, stoties darbuotojų aprangas.  O ar žinote kodėl jo pavadinimas Siaurukas? Jo pavadinimas Siaurukas, nes jo bėgiai siauri -75 cm. Mes važiavome nedidelį atstumą  šiuo senu traukiniu. Tuomet dar važiavome su rankine drezina. Visiems labai patiko! Siauruko darbuotoja papasakojo, jog seniau du vyrai su rankine drezina nuo Panevėžio iki Anykščių nuvažiavo per šešias valandas .
Visiems labai patiko. Visi laimingi grįžome namo!“
                                                           Pradinio ugdymo mokytojos Jūratė Šeškevičienė ir Aušra Černiauskienė
 

Autorius:
Jūratė Šeškevičienė

Nuotraukos:
Aušra Černiauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos