Skaitymas leidžia pamatyti pasaulį naujomis akimis

Skaitymas leidžia pamatyti pasaulį naujomis akimis ir kviečia į kitus pasaulius, kurių nesinorės palikti.
Balandžio mėnesį progimnazijos bibliotekoje ir Kaišiadorių miesto viešojoje bibliotekoje vyko įdomios, įtraukiančios, naudingos edukacinės veiklos 2-4 klasių mokiniams. Šių veiklų tikslas - ugdyti skaitymo ir teksto suvokimo gebėjimus, būtinus sėkmingam mokymuisi. Vaikai įgyja skaitymo įgūdžių atpažindami, skaitydami ir komentuodami knygas. Taip vaikams besimėgaujant knygomis formuojasi raštingumo patirtis.
Kaišiadorių viešojoje bibliotekoje 3a klasės mokiniai dalyvavo knygos „Vilniaus rūmai ir jų šeimininkai“ pristatyme. Knygą parašė istorikės Nelė Kostinienė ir Živilė Mikailienė, iliustracijas nupiešė Lina Itagaki, o mokiniams pristatė aktorė Daiva Rudytė. Renginio metu mokiniai sužinojo, kad Vytautas Didysis puikiai žaidė šachmatais, o jo juokdarys Hanytė ne tik linksmino svečius, bet ir rengėsi dalyvauti riterių turnyre. Valdovų mylimi augintiniai buvo ne tik šunys, bet ir lokys, o valdovų sutiktuvėms Vilniaus miestiečiai statė triumfo vartus! Trečiokai aktyviai dalyvavo pristatyme: jie atliko rengėjų gautą užduotį - iki pristatymo klasėje perskaityti knygą.
Antrų klasių mokiniai dalyvavo edukacijoje „Žodžių žaismas“. Iš įvairių lietuviškų žodžių galima sugalvoti daugybę junginių, mįslių, patarlių, greitakalbių, skaičiuočių… Antrokai atlikdami užduotis komandose sužinojo, kokia įvairialypė gali būti kalba, kokia neatsiejama mūsų kultūros, tautinio tapatumo dalis yra tautosaka.
Edukacijos pradinių klasių mokiniams tęsėsi ir progimnazijos bibliotekoje. Kasmet, balandžio 2 d., minint Hanso Christiano Anderseno gimtadienį, švenčiama Tarptautinė vaikų knygos diena.
Kas yra pasaka? Kiek pasakų parašė H. K. Andersenas? O gal žinote į kiek kalbų yra išversta jo pasakų? Į šiuos ir dar daugiau klausimų 2-tų klasių mokiniai atsakinėjo ugdydami skaitymo ir komandinio darbo gebėjimus. Edukacijos metu reikėjo tinkamai pasirinkti komandą, surasti greitesnį ir lengvesnį kelią rezultatui gauti, o svarbiausia - priimti bendrą sprendimą. Čia reikėjo pademonstruoti ir skaitymo žinias: iš raidžių sudėti žodį, surasti teisingą knygos pavadinimą ir informacinių technologijų pagalba pademonstruoti skaitymo žinias KAHOOT viktorinoje „Kelionė į pasakų pasaulį“.
Balandžio 14-15 dienomis progimnazijoje vyko vienintelio literatūrinio žurnalo „Laimiukas“ pristatymas. Šis leidyklos „Nieko rimto” kuriamas žurnalas yra ugdomoji priemonė, skaitymą skatinantis leidinys. Jis vaikus supažindina su įvairiais lietuvių rašytojais, jų tekstais. O ką jau kalbėti apie galimybę patiems vaikams papulti į žurnalą su savo kūryba ar pasakojimais.
Skaitymo, teksto suvokimo bei rašymo įgūdžiai neatsiranda spontaniškai, jie formuojasi palaipsniui. Tik organizavę veiklas, parodančias, kaip smagu gali būti  skaityti, paskatinsime vaikus tapti skaitančiais visą gyvenimą žmonėmis.

Autorius:
Rasa Rimkuvienė, Aušra Kudrevičienė

Nuotraukos:
mokytojai

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos