Praūžė Tyrėjo diena'24

  • Paskelbta: 2024-06-03
  • Kategorija: STEAM
      Progimnazija tarsi didelis bičių avilys, pilnas įvairaus pobūdžio dūzgimo: juoko, ašarų, riksmo, šnabždesio... Visi kasryt atverdami Progimnazijos duris esame prie to pripratę ir net nekreipiame dėmesio į mums įprastą ir nepaliaujamą šurmulį. Kartais nutinka ir taip, kad įprastas ir nusistovėjęs Progimnazijos ritmas ima ir pasikeičia. Ne, „dūzgimas“ nenutyla, tačiau visi žino, jog vykstą kažkas, kas nevyksta kasdien. Tokie pasikeitimai vyko ir gegužės 23 dieną, kada Progimnazijos mokinių ir mokytojų kolektyvą vienai dienai papildė tyrėjai ir mokslininkai, atvykę iš skirtingų miestų, įmonių ir organizacijų pasidalinti žiniomis su mūsų mokiniais.
     Jau tradicine tapusioje Tyrėjo dienoje šiais metais mokiniai turėjo galimybę išgirsti 10 skirtingų temų, kurias pristatė savo srities profesionalai. „Ignitis grupės“ atstovas Mindaugas Tamošiūnas su mokiniais diskutavo tema „Atsinaujinantys ištekliai ir energetika“, vėliau kvietė mokinius į praktinę veiklą, kurios metu kartu su mokiniais konstravo vėjo jėgaines. Nuolatinis Tyrojo dienos dalyvis astronomas Saulius Lovčikas mokiniams vedė paskaitą „Nuo plokščios Žemės iki galaktinių spiečių“. VDU lektorius Arvydas Kanapickas su 8-tų klasių mokiniams bandė atskleisti visatos paslaptis paskaitoje „Visatos paslapčių medžioklė XXI a.“. VDU lektorė Vida Mildažienė paskaitoje „Augalų komunikacija“ mokė mokinius išgirsti tai, ką nebyliai, bet labai išraiškingai mums kalba augalai. Kasmet į Tyrėjo dieną kviečiame ir istoriką Vytautą Budvytį, kuris padeda mokiniams pažinti gimtąjį Kaišiadorių kraštą. Šiais metais Vytautas su mokiniais kalbėjosi apie archeologinius tyrimus, vykdomus Kaišiadorių apylinkėse. Tradiciškai tyrėjo dienoje 5-tų klasių mokiniai dalyvavo STEAM veikloje „Tiltų ir bokštų statymas“. 6-tų klasių mokiniai šiais metais išbandė naują ir labai sužavėjusią STEAM veiklą „Užfiksuota šviesa – chemija ir fotografija“. Ypatingai džiaugiamės jauniausiomis Tyrėjo dienos lektorėmis – KTU studentų mokslinės draugijos studentėmis, kurios kartu su mokiniais atliko įdomiuosius mokslinius eksperimentus. BMK vadybininkas Ramūnas Kačerauskas kartu su mokiniais leidosi į tolimiausias keliones virtualios realybės akinių dėka. Įtraukusią ir susimąstyti privertusią veiklą pristatė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, supažindinusi mokinius su Brailio raštu ir leidusi pajusti, kokie laimingi esame būdami sveiki. Kvapniausia ir skaniausia edukacija vyko technologijų kabinete, kuriame kartu su konditere Sandra Blažiene mokiniai leidosi į saldžiąją edukaciją. Tyrėjo dieną antrus metus iš eilės vainikavo N2 komanda, parodžiusi, jog mokslas nebūtinai gali būti nuobodus. Įdomūs, ekstremalūs, linksmi, trankūs eksperimentai privertė aikčioti ir šūkčioti iš netikėtumo.
      Apibendrinant, reikia pasakyti, jog fizikos mokytojos Skaidrutės Žukauskienės iniciatyva jau keletą metų iš eilės organizuojama Tyrėjo diena buvo labai turininga, dovanojusi tik pačias geriausias emocijas ir dar daugiau pozityvaus Progimnazijos avilio dūzgimo.
        Tyrinėkime. Ieškokime. Atraskime.
 

Autorius:
Miglė Balčiūnaitė - Kazanavičienė

Nuotraukos:
Miglė Balčiūnaitė - Kazanavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas