Advento ramybė ir ryžtas ginti savo laisvę

  • Paskelbė : Lina Bartkevičienė
  • Paskelbta: 2022-12-16
  • Kategorija: Renginiai
     Gruodžio 14 d. vyko tradicinis Advento vakaras, kurį jau trisdešimtus metus rengia muzikos mokytojas Česlovas Kriščiūnas. Progimnazijos bendruomenei šis vakaras svarbus ir savo kilmės istorija - jo pradžia prieš 30 metų buvo būtent šioje mokykloje - tuomet II vidurinėje. Mokytojas Česlovas prisiminė, kad jo vaduovaujamoje "Čiutytoje" per visus tuos metus dalyvavo daugiau nei tūkstantis mokinių - tiek Kaišiadorių rajono žmonių turi gražius prisiminius apie buvimą ypatingo kolektyvo dalimi ir prasmingą muzikavimą.
     Tirsdešimtasis Advento vakaras vyko miesto salėje, nutviekstoje purpurinių šviesų, dalyvaujant ypatingiems svečiams, kurių pasisakymai jungė dvi vakaro temas -  prieš daugiau nei pusę amžiaus vykusias Lietuvos partizanų kovas ir šiandieninę ukrainiečių kovą. Tradicines adventines lietuvių dainas keitė svečių pasakojimai, partizanų prisiminimų, laiškų skaitiniai, vakaro dalyvius nukeldami į laikus, kai lietuviai buvo kankinami, žudomi dėl tėvynės laisvės. Partizanai neprarado vilties, kad jų kova nebus beprasmė, kad jų indėlis į tautos sąmoningumą bus vertingas jau ne jiems, bet jų vaikams ir anūkams. Visus vakaro dalyvius pasiekė žinutė, svarbiausias vakaro akcentas - kova už tautos laisvę yra didžiausia vertybė ir lietuvių tautos turtas. Turtas, kuriuo dabar galime dalintis su ukrainiečiais. 
     Progimnazijoje mokosi 20 ukrianiečių mokinių, du iš jų buvo Advento vakaro dalyviai. Septintokė Olkesandra - "Čiutytos" kolektyvo narė dainavo visas lietuviškas dainas. Išgirdusi gimnazijoje besimokančios savo tautietės dainuojamą ukrainietišką dainą apie prarastus namus, nesulaikė ašarų: žodžiai strigo gerklėje, kai atėjo jos eilė sakyti eilėraštį. Po to ašarojo jau visa salė: esam labai empatiški, jaučiam kitų skausmą, prisimenam savo prosenelių partizanų, tremtinių kančias. Ašaras sustabdė tik pentoko Ivano šypsena - jo vaikiški žodeliai suteikė viltį, kad viskas bus gerai. Kovos už laisvę visada baigiasi sėkmingai - gal ne iš karto, gal tik po keleto kartų krauju aplaistytas laisvės žodis tampa kūnu.
     Mokytojo Česlovo organiztuotas renginys nepaliko abejingų: didžiuojamės savo tautos stiprybe ir kūrybiškumu, didžiuojamės jaunais pilietiškais žmonėmis - tiek metų gyvuojančiu "Čiutytos" kolektyvu, didžiuojamės, kad turime tokių profesionalių, pasišventusių jaunimo ugdymui žmonių kaip grupės vadovas Česlovas Kriščiūnas. 
                                                               Pavaduotoja Lina Bartkevičienė

Nuotraukos:
Skaistė Kalvinskaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos