Formuojami burnos higienos įpročiai

     Burnos higiena yra svarbi nuo pat mažų dienų, nes tik teisingi įpročiai gali padėti išvengti daugelio burnos sveikatos problemų ateityje. Vaikystėje formuojami įpročiai dažnai išlieka per visą gyvenimą, todėl skatinant teisingus burnos higienos įpročius nuo pat ankstyvo amžiaus galima užtikrinti, kad jie taptų įprastiniu gyvenimo būdu.
    Progimnazijoje lankėsi Kauno kolegijos studentės, burnos higienistės Gabija ir Monika, kurios su Priešmokyklinių ugdymo grupių mokiniais dalinosi savo žiniomis ir patirtimi dirbant odontologo kabinete. Šio užsiėmimo metu mokiniai galėjo suprasti, kodėl burnos higiena yra svarbi, kaip tinkamai valyti dantis ir prižiūrėti burną, ir kaip tai gali prisidėti prie jų bendros sveikatos gerinimo. Vaizdingų užsiėmimų metu vaikai susipažino su odontologo kabinete esančiais įrankiais, kuriuos kartais ne visi naudoja namuose valydamiesi dantis. Pirmieji nedrąsūs, bet svarbūs, prisilietimai prie burnos higienisto įrankių gali turėti ilgalaikį poveikį ir netgi paskatinti vaikus pasirinkti burnos higienisto profesiją ateityje.
     Tokia veikla skatina ankstyvą sąmoningumą, kuris yra esminis veiksnys ilgalaikės gerovės ir sveikatos išlaikymui. Ogi kaip formuoti gerus vaikų burnos higienos įgūdžius? Štai keletas patarimų:
  • Pradėkite anksti. Nuo pat mažų dienų skatinkite savo vaiką įgyti teisingus burnos higienos įpročius. Jau nuo pirmųjų dantukų pasirodymo pradėkite švelniai valyti dantukus specialiu vaikišku dantų šepetėliu.
  • Būkite pavyzdys. Vaikai dažnai kopijuoja suaugusiųjų elgesį, todėl svarbu būti geru pavyzdžiu. Rodykite savo vaikui, kaip tinkamai valyti dantis, naudoti dantų siūlą ir plaunamus skysčius.
  • Skatinkite reguliarumą. Skatinkite savo vaiką reguliariai valyti dantis - du kartus per dieną, ryte ir vakare. Sukurkite įprotį šiems veiksmams, kad jie taptų įprastiniais ir savaime suprantami.
  • Padarykite tai smagiai. Paverskite burnos priežiūrą smagia veikla. Įsigykite dantų šepetėlių su jų mėgstamais animacinių filmų personažais arba leiskite jiems pasirinkti savo mėgstamą dantų pastą.
  • Parodykite svarbą. Paaiškinkite savo vaikui, kodėl svarbu rūpintis savo burnos sveikata. Kalbėkite apie tai, kaip teisinga burnos higiena padeda išvengti dantų problemų ir palaiko gerą bendrą sveikatą.
  • Skatinkite atsakomybę. Skatinkite savo vaiką tapti atsakingu už savo burnos sveikatą. Pripažinkite jų pastangas, o jei reikia, padėkite jiems suprati ryšį tarp gerų higienos įpročių ir jų sveikatos būklės.
  • Bendraukite su specialistais. Periodiškai pasitarkite su burnos higienistu arba dantų gydytoju. Jie gali suteikti papildomų patarimų ir motyvacijos. Visų šių minėtų patarimų derinimas tarpusavyje gali duoti teigiamos naudos.
 

 

Autorius:
Visuomenės sveikatos specialistė Skaistė Kalvinskaitė

Nuotraukos:
VSS Skaistė Kalvinskaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos