Gera savijauta - gera diena

       Septyni iš dešimties mokinių, apsilankančių sveikatos kabinete, skundžiasi negalavimais, susijusiais su virškinimu, pilvo skausmais, pykinimo jausmu. Retas kuris būna papusryčiavęs, o jei ir pusryčiavo – jų racione nerasime grūdinių patiekalų, košių. Grūdinės košės - tai energijos šaltinis mūsų protinei ir fizinei veiklai, jaučiamas ilgesnis sotumas, gerėja virškinimas. Mitybos specialistai rekomenduoja rinktis košes, kuo mažiau apdorotas, sudarytas iš visų grūdo dalių.
     Spalio 10 d. – pasaulinė košės diena. Kelios dienos prieš minėtiną dieną progimnazijos pirmo aukšto fojė visus pasitiko užrašas PRISIVIRĖM KOŠĖS. Kai kuriems vis kilo klausimai: kas ir kokių nemalonumų turi? kaipgi tos košės prisivirė? Tačiau tai buvo akcijos, skirtos košės dienai paminėti, šūkis. Esame aktyvūs sveikatą stiprinančios mokyklos nariai, noriai ir išradingai minime įvairias dienas. Košės diena ne išimtis – sukūrėme filmuką, kuriame parodėme, kaip mokiniai prisivirė košės ir kaip ją vėliau kabino šaukštais. Šmaikštus frazeologizmas, daug geros nuotaikos ir skanios košės = puikus rezultatas. Pusryčių nauda labai aiški – geresnė savijauta, puikesnė nuotaika ir energija visai dienai.
      Košės dieną paminėjo ir 2 e klasės mokiniai kartu su savo mokytoja. Antrokai įdėmiai klausė pasakojimo apie du draugus – Dribsį ir Dribsę, kurie taip pat prisivirė košės. Nevalgant arba valgant nesveikus užkandžius galima greitai prisikviesti blogiuką Alkį, kuris alins, neleis susikaupti ir mažins organizmo atsparumą. Mokiniai sužinojo, kokią naudą duoda košių valgymas, kokia būna savijauta ir kiek gaunama energijos, atliko įvairias užduotis ir degustavo socialinės pedagogės Audronė ir visuomenės sveikatos specialistės Skaistės ruoštą grikių košę. Maloniai nustebino mokinių prašymas „pakartoti“  košės, domėjosi jos receptu ir pažadėjo, jog vis dažniau pusryčiams rinksis košę.
      Progimnazijoje yra įprasta minėti ir dar vieną dieną – psichinės sveikatos dieną, kai visi mokytojai neskubėdami, pamiršdami tempą ir neištaisytus namų darbus susirenka drauge. Šis minėjimas buvo kiek kitoks, vietoj kvepiančių pyragų ir garuojančios arbatos juos kvietėme pasivaišinti ir pasikrauti energijos valgant grikių košę. Dažnas nustebo, jog grikių ruošimo būdas ir ingredientai gali būti pritaikomi įvairiems skoniams. Kas mėgsta saldžiau – skaninama vaisiais ir uogomis, kas sūriau – dedamos kepintos daržovės, grybai. Psichinės sveikatos dieną priminėme sau ir kitiems – sustokime, pasimėgaukime mažais, bet labai reikalingais dalykais. Šiandieniniame tempe dažnai užmirštame tiesiog sustoti ir būti čia ir dabar.
      Pusryčiai ir yra tas dienos metas, kuomet vieni kitiems linkėdami geros ir darbingos dienos, pasikrauname energijos. Rytinis valgymas turi būti sotus ir pilnavertis.
                                                     Sveikatos priežiūros specialistė Skaistė Kalvinskaitė

Autorius:
VSS Skaistė Kalvinskaitė

Nuotraukos:
VSS Skaistė Kalvinskaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos