Sveikatai pavojinga mada

     Pavojinga mada, susijusi su produktų vartojimu, kurie nors ir gali pasirodyti patrauklūs ar populiarūs vaikams, paaugliams bei jaunimui, tačiau gali turėti neigiamų pasekmių jų sveikatai. Energetiniai gėrimai yra vienas iš tokių produktų. Lietuvoje yra nustatyti griežti įstatymai, reglamentuojantys energinių gėrimų prieinamumą nepilnamečiams ir baudžiantys už jų neteisėtą pirkimą ar pardavimą. Taip yra bandoma apsaugoti jaunąją kartą nuo potencialių pavojų jų sveikatai ir gerovei.
    Daugelis jaunų žmonių kasdien įsitraukia į gyvenimo tempą, būtent todėl dažnai siekia papildomo energijos šaltinio. Šioje kovoje dažnai pasireiškia noras pasitelkti į pagalbą populiarius energetinius gėrimus. Tačiau reikia įsidėmėti, kad nors jie ir gali suteikti laikiną energiją, ilgalaikėje perspektyvoje  gali turėti žalingų pasekmių jaunam organizmui.
    Energetinių gėrimų sudėtis įvairiaspalvė – nuo kofeino iki cukrų ir saldiklių. Dažnai pakuotės puošiamos skambiais užrašais, tokiais kaip: "Atgaivink savo dieną!", "Pajusk energijos sprogimą!", "Stiprink kūną ir protą!, "Tau suteikia sparnus". Tai šūkiai, kuriais bandoma perteikti jausmą ar sudaryti įspūdį, o kur dar užrašai apie tariamus vitaminus ar mineralus skardinėse. Šie ir kiti stimuliatoriai gali turėti stiprų poveikį žmogaus organizmui. Kofeinas, esantis daugelyje šių gėrimų, gali sukelti padidėjusį širdies ritmą, nemigą, padidintą nervų susijaudinimą ir netgi dirglumą. Tai gali trukdyti normaliam miegui ir pailsėjimui, kurie yra būtini mokymuisi ir sveikatai.
     Ar žinojote, jog energetinių gėrimų vartojimas veikia švytuoklės principu? Per didelis cukraus kiekis energetiniuose gėrimuose gali sukelti staigų cukraus lygio šuolį kraujyje ir po to jo kritimą. Tai gali sukelti nuovargį, dirglumą ir netgi padidinti riziką susirgti diabetu ar nutukimu ateityje.
     Ne daugelis mokinių susimąsto apie savo kūną, organizmą, savijautą kelių ar net keliolikos metų bėgyje. Tam, kad būtų išvengta pavojų ateityje, svarbu atkreipti dėmesį į tai, ką moksleiviai renkasi malšinti troškulį. Vietoje energetinių gėrimų būtų geriau pasirinkti sveikesnius variantus, tokius kaip vaisių sultys, vanduo ar nesaldinta arbata. Taip pat svarbu suvokti, kad reguliarus geriamojo vandens kiekis yra būtinas norint išlaikyti organizmo hidrataciją ir gerą sveikatą.
    Be energetinių gėrimų potencialus pavojus sveikatai yra ir kiti gėrimai turintys daug saldiklių, ypač jei jie yra vartojami dažnai ir dideliais kiekiais. Gazuoti saldūs gėrimai, dirbtinai saldintos sultys, gėrimai skirti hidratacijai ir energijai atkurti, kavos gėrimai, gėrimai su priedais – tai gėrimai patrauklūs ne tik savo skoniu, bet ir reklamos poveikiu. Tokie gėrimai yra tik dar vienas mados reiškinys, kai jų vartojimas plinta tam tikroje visuomenės grupėje – šiuo atveju tarp mokinių. Gėrimų populiarumą sukelia dirbtinai įvardinti privalumai pagreitinantys pardavimus. Įspūdingos, žaismingos pakuotės ir naujai sukurti skoniai sukelia vaikų susidomėjimą naujais produktais, net jei jie neturi aiškios naudos ar netgi gali būti žalingi jų sveikatai.
     Pastaruoju metu tarp jaunuolių plinta dar vienas mados reiškinys – vieno populiaraus izotoninio gėrimo vartojimas. Izotoninio gėrimo paskirtis yra palaikyti optimalų skysčių balansą organizme, aktyviai sportuojantiems asmenims, po prakaitavimo. Šis gėrimas yra lengvai prieinamas įvairaus amžiaus asmenis, todėl jo vartojimas turi būti saikingas. Perteklinis cukraus kiekis, nereikalingos kalorijos, kofeino kiekis ir kitos stimuliuojančios medžiagos nereikalingos jauniems vartotojams. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad izotoniniai gėrimai neturėtų pakeisti paprasto vandens kaip pagrindinio skysčių šaltinio. Vanduo vis dar yra svarbiausias hidratacijos šaltinis, ypač kasdieninėje veikloje.
     Nors anksčiau minėti gėrimai gali būti populiari mados tendencija, svarbu vartoti juos su saiku ir suvokti galimus pavojus, susijusius su jų vartojimu. Reikėtų stengtis įtraukti į savo racioną daugiau natūralių ir sveikų gėrimų, tokį kaip vanduo, žalioji arbata ar vaisių sultys be pridėto cukraus, kad būtų išlaikytas sveikas gyvenimo būdas.
   Svarbu pabrėžti, kad, nors energetiniai, izotoniniai gėrimai gali būti naudingi tam tikromis aplinkybėmis, jie neturėtų būti naudojami kaip pagrindinis energijos šaltinis. Energijai ir gerai savijautai daugiau naudos atneš dienos ritmas. Geresnis dienos ritmas reikalauja sąmoningumo ir pastangų, tačiau jis gali padėti pagerinti bendrą gyvenimo kokybę ir gerovę.

Autorius:
Visuomenės sveikatos specialistė Skaistė Kalvinskaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos