Meilės diena ir sveika širdis

      Vasario 14 d. – romantiškų jausmų diena, kuri yra švenčiama visame pasaulyje. Tai diena, kai stipriau išreiškiame savo meilę, pabrėžiame savo kuriamus santykius su aplinkiniais, dovanojame dovanas ir dėmesį. Turbūt daugelis esame girdėję pasakymus – „myliu iš visos širdies“, „turi auksinę širdį“, „dėkoju iš visos širdies“. Bet ar susimąstėme, jog vos dviejų skiemenų žodis „šir-dis“ kasdieniniame gyvenime minimas tiek daug ir taip dažnai, kad kartais pamirštama jo tikroji reikšmė. Mes dažnai linkę šį žodį vartoti kalbant apie jausmus, emocijas, bet ne apie fiziologiją ir tikrąją paskirtį.
     Šv. Valentino diena Progimnazijoje buvo minima kiek kitaip, kalbant ne tik apie romantiškus jausmus, bet ir suprantant pagrindinio Valentino dienos simbolio – ŠIRDIES svarbą mūsų sveikatai ir gerovei. Iš biologijos pamokų žinome, kokia širdies sandara ir paskirtis, bet ar prisimename, kaip ja reikia rūpintis, ar žinome apie jos tausojimą. Paslapties ar stebuklingo širdies tausojimo recepto nėra – tinkama mityba, reguliarus fizinis aktyvumas, žalingų įpročių nebuvimas, streso valdymas yra svarbūs dalykai, norint išlaikyti sveiką širdį. Sveiko gyvenimo būdo propagavimas yra esminis sveikos širdies palaikymo elementas.
    Progimnazijos bendruomenė šventinę dieną susibūrė I aukšto foje, kur susirinko visi norintys surasti širdį, plakančią vienu ritmu (o kam pasisekė pamatysi nuotraukose). Sveikos gyvensenos klubo aktyvios šeštokės Smiltė, Liepa U., Adelė, Liepa M., Marta, Delija ir Ema, kartu su visuomenės sveikatos specialiste Skaiste Kalvinskaite ir geografijos mokytoja Violeta Krikščiūniene kvietė dalyvauti akcijoje, kurios metu visi turėjo galimybe pasimatuoti savo spaudimą, sužinoti savo širdies ritmo dažnį ir pagal jį surasti kitą asmenį turintį tokius pat rodmenis. Tokia akcija skatina sveikos gyvensenos sąmoningumą ir tarpusavio ryšius. Sužinojus kraujo spaudimą ir širdies ritmo dažnį, norintys mokiniai galėjo gauti patikimos informacijos ir patarimų apie sveiką gyvenseną bei sveikatos priežiūrą.
     Tokios iniciatyvos ne tik skatina sveiką gyvenseną, bet ir stiprina bendruomenės dvasią, skatina bendradarbiavimą ir padeda kurti sveikesnę ir labiau informuotą aplinką. Tai puikus būdas integruoti sveikatos priežiūrą į mokyklos bendruomenės veiklą.

 

 

Autorius:
Visuomenės sveikatos specialistė Skaistė Kalvinskaitė

Nuotraukos:
VSS Skaistė Kalvinskaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos