Pirmų ir penktų klasių mokinių adaptacija mokykloje

    Lapkričio mėnesį tradiciškai kaip ir kasmet Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijoje buvo atliekami pirmų ir penktų klasių mokinių adaptacijos mokykloje tyrimai. Rezultatai suskaičiuoti, apibendrinti, išvados ir rekomendacijos pristatytos klasių vadovams, administracijai, kitiems pirmokus ir penktokus ugdantiems mokytojams. Norime su rezultatais supažindinti ir likusią progimnazijos bendruomenę.
     Pirmos klasės mokinių tėvų apklausos rezultatų analizė parodė, kad adaptacijos periodas didžiajai daugumai vaikų, anot jų tėvų, praėjo be didesnių sunkumų. Keleto vaikų tėvai stebėjo nedidelius savo vaikų savijautos, elgesio ar bendravimo pokyčius. Klasių mokytojoms ir vaikų tėveliams rekomenduota ir toliau stebėti savo vaikus, situacijai nesikeičiant pasikonsultuoti su švietimo pagalbos specialistais (psichologe ar socialine pedagoge). Taip pat tėvams pateiktos rekomendacijos, siekiant užtikrinti kuo sėkmingesnį vaikų ugdymą(si).
     Penktose klasėse besimokančių mokinių apklausos rezultatai atskleidė, kad beveik visi šioje mokykloje besimokantys penktokai joje jaučiasi labai gerai arba gerai, adaptacijos periodas praėjo sklandžiai, su visais kilusiais sunkumais susidoroti pavyko, prie naujų taisyklių ir tvarkų mokiniai jau priprato. Du mokiniai nurodė, kad jiems visgi adaptacinio laikotarpio neužtenka, jie mokykloje dar nesijaučia gerai ir jiems reikalinga papildoma pagalba. Trys mokiniai nurodė, kad mokykloje patiria fizinį smurtą, o penki – mato skriaudžiamą bendraklasį. Apibendrinus visus gautus rezultatus progimnazijos psichologei ir socialinei pedagogei rekomenduota atlikti sociometrinius klasės tyrimus tose klasėse, kuriose yra blogai besijaučiančių ar įvardinančių, jog patiria smurtą, mokinių bei teikti tiems mokiniams ir jų bendraklasiams reikalingą pagalbą. Rekomendacijos darbui su klase pateikiamos ir klasių vadovams.
     Norintiems su tyrimų rezultatais susipažinti išsamiau, pridedame nuorodas, kur galite juos rasti.
 
Psichologės Kristina ir Aida 

Autorius:
Aida Rakauskienė ir Kristina Brazauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos