„Atrask, pažink, mąstyk, kurk“ - respublikinė konferencija pradinių klasių mokiniams

  • Paskelbė : Rita Žukauskaitė
  • Paskelbta: 2022-02-17
  • Kategorija: Pradinis ugdymas

Atrasti tai, ko nesitikėjai?  Pažinti esantį šalia ar toli už horizonto?.. Stebėti, apmąstyti, kurti ir kelti klausimus. O gal išsikelti hipotezę, atlikti tyrimą ar eksperimentą ir viską išanalizavus padaryti išvadas? Nepaprasta, paslaptinga, įdomu, smalsu...
Tai mažojo mokslininko kelias, tai  keliai ir takeliai, kuriuos bando žengti pradinių klasių mokiniai siekdami ugdytis kritinį mąstymą bei aukštesniuosius mąstymo gebėjimus. Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazija, bendradarbiaudama su Kaišiadorių švietimo ir sporto paslaugų centru, gruodžio 8d. jau antrą kartą pakvietė visus Lietuvos pradinukus prisijungti prie nuotolinės gamtamokslinės konferencijos ir pasidalinti savo moksliniais atradimais bei pastebėjimais.
Šiais metais konferencija  pasiekė tikrai daug Lietuvos miestų ir miestelių bei draugėn subūrė didelį gabių ir nebijančių iššūkių pradinukų ir jų mokytojų. Konferencijoje dalyvavo 11 skirtingų Lietuvos mokyklų: Vilniaus Maironio progimnazija, Vilkaviškio „Sūduvos“ pagrindinė mokykla, LSU Kėdainių „Aušros“ gimnazija, Klaipėdos „Versmės“ progimnazija, Vilniaus „Žiburio“ pradinė mokykla, Šiaulių „Dainų“ progimnazija, Kauno rajono Babtų gimnazija, Kauno Rokų gimnazija, Jonavos „Lietavos“ pagrindinė mokykla, Kaišiadorių rajono Kruonio gimnazija ir, žinoma, konferencijos organizatoriai – Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazija. Sulaukėme net 32 pranešimų. Iš jų 12 parengė mūsų progimanzijos mokiniai. Smagu bendradarbiauti su eTwinning projekto „Atrask, pažink, kurk“ partnerėmis - Jonavos, Babtų ir Kruonio mokyklomis, kurios parengė 10 pranešimų.
Dėkojame jauniesiems mokslininkams ir atradėjams ir, žinoma, jų aktyvioms mokytojoms, kurių entuziazmas nukreipia ir parodo mokiniams tikrąjį pažinimo kelią. Mokiniai, atlikdami STEAM veiklas, per žaidimą, eksperimentavimą, bandymus, projektus,  stebėjimus moksliniu būdu sprendžia įvairias problemas, ieško sprendimo variantų, kelia hipotezes ir daro išvadas, taip apjungdami įvairius ugdomuosius dalykus: technologijas, inžineriją, meną, kalbinius, matematinius bei gamtamokslinius mokslus. Mokiniai drąsiai tyrinėja, klausia ir  noriai dalyvauja tokiose veiklose. Jos pagyvina pamokas, skatina pažinimo džiaugsmą ir kartu atspindi tikrąjį gyvenimą, moko spręsti problemas, o svarbiausia - ugdo savarankiškumą.
Konferencijos metu atrasti draugai tampa partneriais tolimesniuose projektuose arba dar labiau sustiprina esamas draugystes. Taip mokomės bendradarbiauti.
Konferencija „Atrask, pažink, mąstyk, kurk“ mums dar kartą priminė ir patvirtino, kad šiandienos mokyklai yra svarbu ir aktualu auginti mąstančius ir keliančius klausimus mokinius. Pasidalinimas idėjomis, patirtimis, atradimais -  tai žvilgsnis į pasaulį plačiau, tai galimybė išvysti ryškiau, siekis augti sparčiau.
Dėkojame visiems už bendradarbiavimą, ir tikimės susitikti kituose renginiuose, projektuose ir konferencijose.

Pradinių klasių mokytoja metodininkė Asta Paulauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos