Pasitikėjimas savimi – raktas į sėkmingesnį gyvenimą

     Sausiui besibaigiant Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijos penktų klasių susirinkimų metu kartu su penktokais kalbėjomės pasitikėjimo savimi tema. Kas tai ir iš kur tai atsiranda? Tikrai ne visi žinojo ir tikrai ne visi manė jį turintys. O pasitikėjimas savimi nėra kokia įgimta savybė, kurios neatsinešus gimstant, vėliau įgyti niekaip nebegalima. Pasitikėjimas savimi yra būdingas absoliučiai visiems, tik vienų jis didesnis, kitų – mažesnis, ir formuojasi jis santykyje su kitais žmonėmis visą gyvenimą – tai yra mūsų patirties rezultatas.
   Tai, kaip matome ir vertiname save, lemia mūsų elgesį įvairiose gyvenimo srityse, įtakoja tarpasmeninius santykius, pasirinkimus ir sėkmę tiek moksluose, tiek vėliau profesinėje srityje, tiek asmeniniame gyvenime. Kad tai labai svarbu, sutiko ir penktokai, todėl darbo grupelėse metu ir vėliau bendrai diskutuojant klasėje kartu su mokiniais sudarėme patarimų, kaip pasitikėjimą savimi stiprinti, rinkinį. Susipažinkite:
  • Stenkis kuo geriau save pažinti. Pasitikėjimas savimi – tai savo stiprių ir silpnų pusių žinojimas. Tik gerai žinodamas, koks esi, sugebėsi tobulėti ir kažką keisti.
  • Bendrauk. Turėk draugų, bendrauk su įvairiausiais žmonėmis. Nauji žmonės, naujos pažintys suteikia naujos patirties. Kiekvienas žmogus į mūsų gyvenimą atneša kažką naujo. Sėkmingi santykiai padeda mums jaustis pilnaverčiais žmonėmis. Nesėkmingi santykiai, kaip ir sėkmingi, kažko išmoko.
  • Domėkis. Būk smalsus, norėk žinoti, nes žinios yra galingas ginklas. Domėkis ne tik tuo, kas tau įdomu. Plėsk akiratį, išbandyk naujus dalykus.
  • Sportuok. Sportas ir aktyvus gyvenimo būdas prisideda ne tik prie geresnės fizinės sveikatos, bet ir prie geresnio mūsų psichologinio gerbūvio.
  • Turėk tikslų ir jų siek. Turėdami svajonių mes įprasminame kiekvieną savo dieną. Turėk tikslų. Siek jų, kad ir mažais žingsneliais. Kiekvienas pasiektas tikslas stiprins tikėjimą savimi.
  • Niekada nevertink savęs, lygindamas save su kitais. Kiekvienas mūsų esame unikalus, todėl lygintis nėra prasmės. Kitas gali būti sektinas pavyzdys, tačiau ne atskaitos taškas.
  • Bendrauk su savimi pasitikinčiais ir teigiamai nusiteikusiais žmonėmis. Geri pavyzdžiai užkrečia. Buvimas šalia tokių žmonių verčia šiek tiek pasitempti. Be to, būti šalia tokių žmonių yra malonu ir lengva, nes savimi pasitikintys žmonės turi gerus bendravimo įgūdžius, jie vertina ir gerbia visus žmones.
  • Turėk pomėgių. Visada rask laiko skirti tai veiklai, kuri tave „veža“, nesvarbu, kokia veikla tai bebūtų. Darant tai, kas tau patinka, „spindi“ akys.
  • Šypsokis ir būk malonus aplinkiniams. Jau minėjau, kad geri pavyzdžiai užkrečia. Be to, besišypsantis žmogus visada atrodo gražesnis. Ir kuo daugiau malonių ir besišypsančių veidų, tuo lengvesnė ir smagesnė kasdienybė.
                                     Psichologė Aida

Autorius:
Aida Rakauskienė

Nuotraukos:
Aida Rakauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos