Penkta klasė - be nerimo, o su džiaugsmu

     Bendraudama su mokiniais, bebaigiančiais ketvirtą klasę, dažnai girdžiu nemažai nerimo. Kai kurie vaikai netgi turi baimių apie „didžiąją mokyklą“, kurios kyla prisiklausius gandų iš vyresnių mokinių. Viena vertus, tai normalu – mes visada nerimaujame ir bijome to, ko tiksliai nežinome. Kita vertus, per didelis baimės ar nerimo lygis gali sutrikdyti įprastą vaiko kasdienybę ir labai sumažinti norą eiti į mokyklą. Tad, ką reikėtų daryti, kad vasarą mokiniams pavyktų pailsėti, o rudenį jie grįžtų kupini jėgų ir smalsumo naujoms patirtims?
      1. Negąsdinkite. „Na va, baigėsi ir tau katino dienos, dabar jau rimti mokslai prasidės!”, „nueisi į kitą mokyklą, tai pamatysi, koks ten gyvenimas laukia“, „prasidės pažymiai, sužinosim, ką iš tikrųjų tu moki“ ir panašios frazės vaikui gali sukelti papildomą nerimą, baimę. Artėjantys pokyčiai jiems ir taip sukelia mažesnį ar didesnį nerimą, kai kurie turi ir baimių, todėl papildomai jų gąsdinti tikrai nereikėtų.
      2. Kalbėkitės. Klauskite vaiko, kaip jis jaučiasi, galbūt jam reikalinga papildoma informacija dėl artėjančių pokyčių. Jei galite, atsakykite į jam ar jai kylančius klausimus, jei to padaryti negalite – ieškokite informacijos kartu. Tai bus ne tik kartu praleistas laikas, bet ir žinutė vaikui, kad jis ir pokyčiai jo gyvenime jums rūpi.
     3. Leiskite savo vaikui jausti. Kartais tėvai, nežinodami, kaip elgtis ir reaguoti į vaiko emocijas, jam sako „nėra čia ko bijoti/pykti/nerimauti“. Mažesni ar didesni pokyčiai gyvenime visada atneša tam tikras emocijas ir tai yra normalu. Pasikalbėkite su vaiku apie tai, kaip jis ar ji jaučiasi, pasistenkite išklausyti ir priimti kylančias emocijas, patikinkite, kad taip jaustis normalu. Galite papasakoti istoriją iš savo gyvenimo, kaip artėjantys pokyčiai ir jums sukėlė įvairias emocijas, kaip su tuo susitvarkėte. 
    4. Palaikykite. Prieš svarbius gyvenimo pokyčius visada labai svarbu artimųjų palaikymas, buvimas šalia. Vaikams tėvų buvimas šalia ypatingai svarbus. Jums nebūtinai reikia kažką daryti, galbūt jūsų vaikui tiesiog užteks jūsų buvimo šalia bei laiko, leidžiamo kartu su juo ir vien nuo to jis jausis geriau.
     5. Sužadinkite vaiko smalsumą. Galite papasakoti, kokių mokomųjų dalykų jūsų vaikas mokysis naujoje mokykloje. Galbūt netgi žinote keletą įdomių faktų, kurių jis ar ji sužinos, išmoks. Susidomėjimas ir noras sužinoti, išmokti gali sumažinti nerimą.
     6. Pasitikėkite savo vaiku. Tikėkite, kad jūsų vaikui viskas pavyks puikiai ir tą demonstruokite. Net jei ir turite mažumėlę nerimo, neužkraukite jo savo vaikui. Vaikai šventai tiki savo tėvais, o jei jūs tikite jais, jiems nebelieka priežasties savimi abejoti.
Psichologė Kristina Brazauskienė

Autorius:
Kristina Brazauskienė

Nuotraukos:
Aida Rakauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos