Tyrinėti, atrasti, patirti

     Pasuktinę gegužės dieną Progimnazijoje organizuota  "Tyrėjo diena" -  netradicinio ugdymo veiklos, skirtos 5-8 klasių mokinių patyriminiam ugdymui. Ši diena vyksta Gamtosauginės mokyklos komiteto iniciatyva. Šiais metais "Tyrėjo dienoje" dalyvavo gausus būrys mokslininkų, įvairių pilietinių iniciatyvų oranizatorių ir netgi televizijos ir socialinių kanalų žvaigždžių.  
    Visuomenininkas, socialinis verslininkas ir tvarios gyvensenos populiarintojas Giedrius Bučas mokiniams skaitė paskaitą „Apkabinkim Baltijos jūrą“  bei organizavo praktines veikalas "Atšvaitų gamyba iš antrinių žaliavų". Šias veiklas progimnazijos mokiniams dovanojo (apmokėjo) Kaišiadorių rajono savivaldybė. Jau nuolatiniais "Tyrėjo dienos" lektoriais tapę Saulius Lovčikas  (Molėtų astronomijos observatorija) ir  Mantas Marčiukaitis (Lietuvos energetikos institutas) dalinosi žiniomis apie visatą -  „Nuo plokščios Žemės iki galaktikų spiečių“ bei kartu su mokinais rūpinosi mūsų planetos išsaugojimu praktinėje viekloje - „Vėjo jėgainių modelių konstravimas“. Vilma Gydaitė iš Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos mokiniams vedė du praktinius užsiėmimus:,,Grafinio dizaino subtilybės“ ir ,,Miško baldų projektavimas“. Džiaugiamės, kai "Tyrėjo dienoje" dalyvauja artimiausi  - mūsų krašto žmonės, kurie skiria laiko švietėjiškai veiklai, bendravimui su vaikais. Šiais metais Vytautas Budvytis (Kaišiadorių muziejus) ir Aurelijus Balčiūnas (Kaišiadorių turizmo ir verslo informacijos centras) skaitė paskaitas ,,Kaišiadorių istorija“, o Nijolė Adukonienė  (Kaišiadorių muziejus) praktinėje veikloje leido mokiniams patiems pajausti ,,Kaišiadorių rajono maisto paveldo“ skonį.  Net 10 klasių mokiniai dalyvavo STEAM veiklose "Bokštų statyba" - inžinerijos sprendimus mokiniai demonstravo kurdami kostrukcijas iš šiaudelių. 
     "Tyrėjo dienoje" sulaukėme ir išskirtinio svečio - į renginį atvyko Ignas Kančys, "Mokslo sriubos"  redaktorius, kuris pristatė ,,Mokslo sriubos“ virtuvę. Charizmatiškasis Ignas susilaukė ypatingo dėmesio - pilnutėlė salė mokslininką pasitiko plojimais, o po paskaitos nutįso ilgos eilės autografų ir asmenukių belaukiančių mokinių. 
  Dieną vainikavo linksmas, išradingas ir paveikus įvairius cheminius bandymus teatralizuotai pristatantis "Eurekos" pasirodymas: ledas, ugnis ir sprogimai - žinoma, tik moksliniais tikslais.
    "Tyrėjo diena" jau tapo tradicija, už kurią dėkojame inciatyviai fizikos mokytojai Skaidrutei Žukauskienei ir Gamtos ir socialinių mokslų metodinei grupei. Mokytojos noras populiarinti mokslo žinias Progimnazijos bendruomenei suteikia galimybę bendrauti su įdomiais žmonėmis, patirti mokslą iš arti. 
 
                         Direktoriaus pavaduotoja Lina Bartkevičienė
 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos