Padėk sau, pažindamas savo emocijas

      Ką tu darai, kai tave apima begalinis džiaugsmas, gauni dešimtuką už matematikos kontrolinį darbą, susitaikai su draugais, išvyksti atostogų į šiltus kraštus, ar nutinka dar kas nors labai malonaus tavo gyvenime? Turbūt skrajoji lyg ant sparnų ir šypsena nedingsta nuo veido. O ką darai, kai užklumpa liūdesys? Kai ima nesisekti, kažkas įžeidžia, išgąsdina ar nuvilia? Spėju, užsidarai, įlendi į telefoną, nutaisai rūškaną miną ir lauki, kol rūpesčiai išsispręs.
    Kai apima teigiamos emocijos, mūsų veiksmai dažnai būna teigiami, konstruktyvūs ir nieko negriaunantys. Priešingai neigiamų jausmų atveju, mes dažnai pasielgiame neapgalvotai, išsiliejame, sugriauname, įžeidžiame. Apie neigiamų jausmų išraišką neseniai Progimnazijoje kalbėjomės su visų penktų klasių mokiniais ir bandėme rasti teisingų išraiškos būdų. Stebuklingo recepto neatradome, tačiau pasidalinome patirtimis, sukūrėme „pirmosios pagalbos“ patarimų rinkinuką, o praėjusią savaitę dar ir išbandėme dailės terapiją, naudojant EBRU piešimo techniką. 
 
     „Pirmoji pagalba“, apėmus neigiamoms emocijoms
o   Visų pirma, giliai įkvėpk ir labai lėtai iškvėpk. Dar kartą. Susikoncentruok į kvėpavimą ir tokį kvėpavimo tempą išlaikyk dar kurį laiką.
o   Tęsiant kvėpavimo tema, idealu būtų, jei galėtum įkvėpti gryno oro. Gal turi galimybę išeiti pasivaikščioti? Jei ne, bent išeik į balkoną, ar pakvėpuok pravėręs orlaides.
o   Išsikrauk fiziškai. Gali kažką aktyviai pasportuoti, kad padidėtų pulsas ir išmuštų prakaitas (pabėgioti, pašokti, pasiboksuoti ir pan.). Jei sportuoti nenori ar šiuo metu negali, susitvarkyk namus.
o   Garsiai klausykis mėgstamos muzikos. Kad labai neerzintum aplinkinių, tą gali daryti su ausinėmis. Tinka bet kuri muzika, kuri tave ramina.
o   Pažiūrėk gerą filmą ar paskaityk mėgstamą knygą. Jei pavyks mintis nukreipti ten, kur tau įdomu ir gera, tikėtina, kad apėmusios neigiamos emocijos nurims.
o   Pasikalbėk su draugu, tėvais, kitu artimu žmogumi. Išsikalbėjus, pasidalinus nerimu, pykčiu ar kitomis neigiamomis emocijomis, palengvėja.
o   Neįstrik neigiamuose jausmuose. Mes kartais taip įsijaučiame į savo blogą savijautą, kad net, rodos, niekas to pakeisti nebegali. Reikia laiku save stabdyti – yra laikas liūdėti ir yra laikas liautis.
o   Spręsk problemą, kuri tas emocijas sukėlė. Jei problema išsprendžiama, spręsk. Jei reikia pagalbos tam padaryti, ieškok. Jei problema neišsprendžiama, tuomet tiesiog išjausk ir pamiršk.
 
            Socialinė pedagogė Audronė ir psichologė Aida
 
 

Autorius:
Aida Rakauskienė

Nuotraukos:
Aida Rakauskienė, Audronė Bilydienė, Miglė Balčiūnaitė Kazanavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui