Sveikas Ego - sveikas pasaulio suvokimas

     Ego sąvoka yra dažnai naudojama kalbant apie asmenybės dalį, kuri atsakinga už savimonę, savęs suvokimą ir tapatumą. Zigmundas Froidas, žymusis austrų psichoanalitikas, išpopuliarino šį terminą savo teorijoje apie asmenybės sandarą. Pasak Froido, asmenybė susideda iš trijų pagrindinių dalių: id, ego ir superego. Ego yra tarpininkas tarp id, kuris yra neapdorotas norų ir impulsų kratinys, ir superego, kuris yra sąžinės ir moralinių normų dalis. Ego veikia realaus pasaulio sąlygomis ir stengiasi suderinti id norus su superego standartais, siekdamas pasiekti realistiškus ir socialiai priimtinus tikslus. Taip pat atsakingas už pragmatišką elgesio planavimą ir problemų sprendimą.
     Šiemet Ego dieną progimnazijoje paminėjome savo Ego sutapatindami su filmukų herojais, perteikdami jų elgesį, veiksmus, asmenines savybes. Klasių pasirinkti personažai atskleidė skirtingus ego, tačiau kiekvienas iš jų - išskirtinis savo būdu ir turintis unikalų požiūrį, dažnai pasirodantis kaip nepriklausomas, pasitikintis savimi ir gebantis išlaikyti savo asmeninę tapatybę, nepaisant aplinkinių spaudimo ar normų. Be to, turintis savo unikalumą ir nuoseklumą, kurie padeda išsiskirti iš minios.
      Smagiai įprasminę EGO dieną dar kartą įsitikinome, kad sveikas ego padeda mums turėti sveiką ir subalansuotą savęs suvokimą bei santykius su kitais bei aplinka, gebėjimą priimti pagalbą ir paramą iš kitų, kai to reikia.

Autorius:
Lina Kasperavičienė

Nuotraukos:
Lina Kasperavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos