Vėl svečiuojasi "Kaišedarai"

     Spalio 18 d. Progimnazijos trečiokai dalyvavo netradicinėje pamokoje, kurią vedė Kaišiadorių kolekcininkų klubo „Kaišedarai“ prezidentas Virginijus Brazys ir klubo narys Romualdas Urmilevičius. Trečiokai jau žinojo, kad kolekcininkas yra tas, kuris renka, kolekcionuoja.
     Pamoką paprastais, tačiau gražiais žodžiais pradėjo Virginijus Brazys sakydamas, kad „Meilė Tėvynei slypi smulkmenose: paklota lova, pakelta šiukšlė, pasakytas žodis ačiū, prašau...“ Mokiniams šie žodžiai nuskambėjo kitomis spalvomis, privertė suklusti, susimąstyti ir suprasti, kad maži darbai ir žodžiai gali padaryti daug.
     Kolekcininkai mokiniams sakė, kad kolekcionuoti galima viską – medžioklės ragus, meškeres, raktų pakabukus, pelėdas, spektaklių bilietus. Yra žmonių, kurie kolekcionuoja kirpyklas, nubėgtus maratonus, bebrų nugriaužtus kelmus. Virginijaus Brazio šeima kolekcionuoja piliakalnius, jie Lietuvoje jau aplankė 378 piliakalnius iš 956. Romualdas Urmilevičius parodė nedidelę dalį savo kolekcijos: puodelius, tušinukus, magnetukų kolekciją „Surink Lietuvą“.
    Mokiniai pamatė, palietė, išgirdo ir sužinojo, kokius daiktus galima kolekcionuoti. Atsargiai ir nedrąsiai savo rankose laikė puodelius, tušinukus, pieštukus, drožtukus, pinigus, pašto ženklus, laiškus, laikrodžius, senas nuotraukas, coca colos butelių kamštelius, ženkliukus, lygintuvus, drožtukus, porceliano kiaušinius... Vieniems tai paprasti, niekuo neišsiskiriantys daiktai, o kolekcininkui, tai hobis, istorija, atmintis, gyvenimo būdas.
      Prisiliesdami prie kolekcijų vaikai tarpusavyje šnibždėjosi, kad pradės rinkti mašinėles, saldainių popierėlius.
     Klubo prezidentas pamoką baigė prasmingais ir pamokančiais žodžiais: „Nebūkit geresni už kitus, būkit geresni už save šiandien. Nebijokit, kad nepavyks. Bijokit, kad nepabandėt. Būkit atkaklūs ir kantrūs.“
                                               Pradinio ugdymo mokytoja Aušra Samoškaitė

 

Autorius:
Aušra Samoškaitė

Nuotraukos:
Rasa Rimkuvienė, Aušra Samoškaitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos