Platesnio akiračio skaitytojo ugdymas

     Artėjant mokslų metų pabaigai, šylant orams mokiniams sukaupti dėmesį, būti drausmingiems pamokose darosi gana sunku. Tikriausiai todėl šiuo metu mokykloje vyksta daug renginių, išvykų, pamokos vedamos netradicinėse aplinkose. Pavyzdžiui, lietuvių kalbos mokytoja Rita Medvedevienė mums, savo auklėtiniams, 7a klasės mokiniams, birželio 7 dieną surengė išvyką į poetės Salomėjos Nėries namus – muziejų Palemone. Ši išvyka susijusi su lietuvių kalbos projektais platesnio akiračio skaitytojo ugdymu bei „Poezijos pavasario“ renginių organizavimu progimnazijoje.
     Poetės namai pastatyti pasakiškoje vietoje prie Kauno marių, miško apsuptyje. Juose S. Nėris gyveno su savo vyru skulptoriumi Bernardu Buču ir sūnumi. Atvykusius mus pasitiko muziejaus darbuotoja, kuri papasakojo apie Salomėjos Nėries gyvenimą, jos poetišką dvasią, kūrybos kelią. Išklausę pasakojimo, lydimi kitos muziejininkės, apžiūrėjome visus namų kambarius. Pamatėme šeimos svetainę, miegamąjį, poetės darbo kambarį ir jos vyro dirbtuvę. Kambariuose išlikę šeimininkų asmeninių baldų, daiktų, paveikslų.
    Viską ištyrinėję gavome praktinę – kūrybinę užduotį. Vaidinome pasaką ,,Eglė žalčių karalienė“. Šią pasaką S. Nėris yra parašiusi eiliuotai. Visiems buvo išdalinti vaidmenys, veikėjų kostiumai, žodžiai. Noriai pasinėrėme į vaidybą. Pasijautėme kaip teatre, nes vaidinome pasipuošę Kauno lėlių teatro kurtais kostiumais.
    Užvėrę muziejaus duris, aplankę lakštingalų slėnį, neskubėjome atgal į mokyklą, o nuvažiavome prie Kauno marių. Pakrantėje skaniai papietavome. Kiekvieno kuprinėje buvo skanumynų. Traukėme juos ir gardžiavomės, dalinomės su draugais. Buvo karšta, saulėta diena. Keletas mokinių išdrįso įlįsti į vandenį ir linksmai išsimaudyti. Buvo smagu tiek besimaudantiems, tiek į juos nuo kranto žiūrintiems. Tokiose išvykose mokomės kitaip nei klasėje. Žinios įdomesnės, lengviau įsimenamos, o ir su klasės draugais bendraujame draugiškiau, būname geresnės nuotaikos.
                                                  7a klasės mokinė Gabija Adukonytė
 
 

Nuotraukos:
Rita Medvedevienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos