Postcrossing – būdas pažinti pasaulį

Europos kalbų dieną kitokios anglų k. pamokos
   Siekiant paminėti rugsėjo 26 d. - Europos kalbų dieną mokykloje, užsienio kalbų mokytojai pamokas organizavo tematiškai, kitaip, skirtas Europos daugiakalbystei. O  4b, 4c, 4d ir 4e klasių mokiniai kartu su anglų k. mokytoja Gitana ne tik pratęsė Europos šalių vėliavų kilimą, bet ir dalyvavo postcrossing‘o pamokoje, į kurią pasikvietė tarptautinio keitimosi atvirukais judėjimo narę, mokytoją Liną Liaudenskienę. Sužinojome, kad postcrossing – tai būdas pažinti pasaulį atvirlaiškiais. Internete kilęs tarptautinis keitimosi atvirlaiškiais judėjimas (anglų k. – „postcrossing”). Postcrossing‘as atsirado prieš 19 metų Portugalijoje. Jo autorius portugalas Paulo Magalhães, kuris mėgo gauti laiškus ir atvirukus iš artimųjų ir draugų, išsibarsčiusių po visą pasaulį. Postcrossing'o tikslas – atvirukais sutelkti žmones iš viso pasaulio, nepriklausomai nuo jų amžiaus, lyties, rasės ar įsitikinimų.
      Smalsavome, kaipgi  tapti atvirukų siuntėju?  Norint tapti oficialiu atvirukų siuntėju, reikia užsiregistruoti tam skirtoje interneto svetainėje. Tada gaunamas nežinomo mainų dalyvio pašto adresas, kuris gali būti iš bet kurios pasaulio šalies. Kartu su adresu gaunamas ir specialusis atviruko kodas, kurį laiško gavėjas užregistruos sistemoje atvirukui pasiekus savo tikslą. Tuomet adresas gali būti automatiškai pateikiamas bet kuriam kitam tinklui priklausančiam žmogui, todėl niekada nežinosime, iš kurio pasaulio kampelio mūsų pašto dėžutę pasieks atvirukas.
   Mokytoja Lina parodė gautus atvirlaiškius iš įvairių pasaulio šalių ir atskleidė, savo ateities planus- kam dabar turės išsiųsti atvirlaiškį. Sužinojome, kad susipažinti su naujais žmonėmis iš viso pasaulio, atvirlaiškiais pristatyti Lietuvą ir Kaišiadoris, beveik kasdien siunčiant bei randant juos savo pašto dėžutėje yra neapsakomas jausmas. Skaitėme ir įdėmiai apžiūrinėjome atvirlaiškius, smalsavome apie pašto ženklus. Turėjome galimybę išsirinkti labiausiai patinkantį naują atviruką, skirti pasirinktam adresatui, parašyti norimą tekstą, padekoruoti angliškais smagiais šūkiais, lipdukais ir įteikti adresatui į rankas. Štai tokia mūsų pradžia į postcrossing‘ą, kuriuo mokiniai susidomėjo ir veiklas pratesėme jau NŠ veiklose.
   Beje, spalio 1-ąją minima pasaulinė atvirlaiškių diena (angl. World Postcard Day). Savo šalyje turime vis sparčiai didėjantį oficialų atvirlaiškių kolekcionierių skaičių. Tikėkimės, kad jų didės ir Kaišiadoryse. 
      Taigi, užsienio kalbų mokėjimas padeda daug lengviau bendrauti, pajusti kitų šalių tradicijas, kultūras. Reikia nepamiršti, kad kalba – ne tik žodžiai, ji leidžia pamatyti pasaulį kitomis akimis. Taigi, mokykimės užsienio kalbų, bendraukike ir būsime turtingesni! 
                                                                                                                        Anglų k. mokytoja Gitana Valkavičienė

Autorius:
GITANA VALKAVIČIENĖ

Nuotraukos:
GITANA VALKAVIČIENĖ

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas