Verslumo projektas - Kaziuko mugė

     Tai suskambo, tai nuvilnijo muzikos garsai. Tai pabiro, pasipylė būriai pradinukų, susirinkusių draugėn.  Tai su trenksmu nuaidėjo Kaziuko mugė Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijos kieme, pakviesdama į šventinį šurmulį ne tik bendruomenės narius, bet ir visą miestą.
     Kiek šaltoką kovo 5 dienos rytą progimnazijos kieme susirinko bene 500 progimnazijos pradinių klasių mokinių, kurie jau kurį laiką labai intensyviai ruošėsi būsimai mugei. Vaikai ne tik mąstė ir planavo, kuo gi galėtų prekiauti, bet ir susipažino su ekonomikos sąvokomis, aiškinosi, ko reikia, kad galėtų pradėti kurti verslą, mokėsi skaičiuoti pajamas bei pelną  ir netgi kūrė verslo planus. Pradinukai sukūrė virš 30 verslo planų, su kuriais mugės dalyviai galėjo susipažinti ,,Finansinio raštingumo saloje”. O kas nespėjo ar per gausybę dalyvių nepriėjo - tai planus galėsite pavartyti atskiroje ,,Pradinukų verslo planų” knygoje. 
     Jei šaltukas nugairino žandus,  kvietėme į ,,Kaziuko arbatinę”. Čia kvapais viliojo garuojanti Kazės košė ir karštas puodukas arbatos ar  kakavos.  Dėkojame už bendradarbiavimą Kaišiadorių Visuomenės sveikatos centrui ir Skaistei Kalvinskaitei bei aktyvioms progimnazijos mamytėms Raimondai Ikasalaitei -  Marcinkevičienei ir Svetlanai Ivaškevičienei.
     Jei šaltukas bandė gnybt ausis - prašom į smagų šokančių vaikų būrį. Šventės dalyvius linksmino, šokius šoko ir smagias dainas traukė Kaišiadorių kultūros centro kolektyvas ,,Žilvita” su vadove Laima Morkūniene. Dėkojame jiems už malonų buvimą kartu.
      O jei jau delnukai sužvarbo ir norisi mankštos – prašom, prašom prie Kaišiadorių kultūros centro medžio drožėjo Vidmanto Kapačiūno ,,Amatų kiemelio”. Čia virė darbas, tiško skiedros ir kaip iš paveikslo iškilo pats šventasis Kazimieras. Dėkojame Vidmantui už nepamirštamas akimirkas ir galimybę ,,pasimatuoti” drožėjo amatą.
      O kokia mugė be svečių? Džiaugiamės sulaukę mažųjų mugės svečių iš Kaišiadorių darželių ,,Spindulys” ir ,,Žvaigždutė” bei progimnazijos priešmokyklinio ugdymo grupių. Juk šie vaikai po metų ar kitų jau patys bus tokios ar panašios šventės dalyviai, o gal net ir organizatoriai. Mugės šurmulyje galėjome sutikti ir ne vieną verslininką, miesto gyventoją ar pro šalį einantį miesto svečią.
Vykdydami projektinę veiklą ,,Kaziuko mugė”, mokiniai ugdėsi verslumo kompetenciją, kūrybinį ir kritinį mąstymą, susipažino su senaisiais amatais, kūrė verslo planus, praplėtė etnokultūrines žinias, įsitraukė į bendruomenės tradicijų kūrimą. 
       Dar vykdant paruošiamuosius darbus buvo atlikta apklausa. 379 pradinių klasių mokiniai balsavo, kam gi norėtų parodyti gerumą, kam gautą pelno dalį norėtų aukoti? Vaikams buvo pateikti trys pasirinkimai: parama vėžiu sergantiems vaikams, parama stokojantiems seneliams bei parama beglobiams gyvūnėliams. 40 mokinių pasirinko aukoti seneliams, 129 - vaikams. O didžioji dalis balsavusiųjų – 210 mokinių - nusprendė paremti gyvūnų prieglaudą ,,Laimės pėdsakas”. Gera, kad nors maža dalele galime prisidėti  prie to gerumo stokojančių gyvūnėlių globos.
      Džiaugiamės nuvilnijusia jau ketvirtąja progimnazijos pradinukų švente ,,Kaziuko mugė”. Dėkojame Kaišiadorių kultūros centro administracijai ir darbuotojams už techninę pagalbą kuriant prekybos miestelį. Dėkojame progimnazijos administracijai už begalinį palaikymą, o visai projekto darbo grupei už darbą ,,ranka - rankon” bei visai  bendruomenei už aktyvų dalyvavimą ir pagalbą, jei jos tik prireikdavo. Kartu mes esame stiprūs, kartu mes galime augti dideli!
 
Projekto aprašymas

Autorius:
Asta Paulauskienė

Nuotraukos:
Rasa Rimkuvienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos