Lietuviškai - iš širdies

      -Labas, kaip gera tave matyti.  Prisėskim prie arbatos puodelio. Pasikalbėkim. Kaip praėjo tavo diena?..
     Dienos bėga, o mūsų naujieji draugai ukrainiečiai, tiesa, toli gražu ne savo noru palikę gimtąją šalį, bando įsilieti į lietuvaičių kolektyvus. Pradžioje kiek nedrąsiai, bet žodis po žodžio, visi drauge, palaikydami, pataisydami vieni kitus, bandome plėsti  lietuviškų žodžių bagažą. O kaip paglosto širdį ir tie ukrainietiški, broliški ir seseriški pasikalbėjimai, kai vaikai gali vienas kitam išsakyti savo džiaugsmus ir rūpesčius gimtąja kalba, ar tiesiog mokantis lietuviškus žodžius pakartoti, kaip žodis skamba ukrainietiškai. Kai kurie vaikai namuose kalba rusų kalba, o ukrainietiškas žodis tiesiog primena jų tapatybę. Kiti gi sunkiai supranta rusų kalbą ir tik bendromis jėgomis ir širdies kalba kuriame ryšį bei drauge ugdomės naujos kalbos gebėjimus.  O kur dar tas begalinis patriotiškumas ir meilė savo tėvynei, kai Anastasija paprašo: ,,Ar galiu, ar galiu pagiedoti savo šalies himną?..” Klausomės, akyse tvenkiasi ašaros… Tai pavyzdys ir mūsų vaikams. Kokia brangi tėvynė, gimta kalba, laisvė…
    Džiugu, kad turime ir lietuvaičių savanorių, 4 a klasės mokinių, kurie savo laisvu laiku ateina palaikyti savo naujų draugų ir noriai dalyvauja veiklose, pokalbiuose, diskusijose. Dalyvaudami 4 K projekto veiklose, ketvirtokai mokosi savanoriauti ir padėti šalia esantiems. Patys aktyviausi Tėja, Lukas, Gustė, Urtė, Greta, Goda, Domantas. Tėja su Luku puikiai kalba rusiškai, todėl yra tikri pagalbininkai ir ukrainiečiams, ir mokytojai.
     Nastia, Daša, Maša, Nazar, Jūra, Gleb,… - mūsų nauji bendruomenės nariai,  nuoširdūs vaikai, neprarandantys optimizmo, žingeidūs, smalsūs, aktyvūs,  nenustygstantys vietoje ir taip mylintys savo šalį, ir jeigu tik reikia,  gali bendrauti kad ir trimis kalbomis vienu metu.
     Bendravimo lietuvių kalba pamokėlės, valandėlės ar klubas, kaip patys vaikai mėgsta jį pavadinti, tai neformalūs susitikimai prie arbatos, kurių metu mokomės bendrauti lietuvių kalba, plečiame žodyną, aiškinamės nežinomus žodžius, frazes, kuriame vaidybines situacijas, žaidžiame žodžių loto ir bendraujame širdimis. 
Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazijoje, (Gedimino g. 38,  108 kab.) antradieniais ir trečiadieniais nuo 13 iki 14  val. visus pradinių klasių ukrainiečius kviečia lietuvių kalbos klubas “Labas - Privit”. Prisėskim. Pasikalbėkim…
                                                                                Pradinio ugdymo mokytoja Asta Paulauskienė
 

Autorius:
Asta Paulauskienė

Nuotraukos:
Asta Paulauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos