Antrasis daiktų gyvenimas

                                                               Antrasis daiktų gyvenimas
                         Gamta niekados mūsų neapgaudinėja, tik mes patys nuolat apsigauname.
                                                                                                                                                  Ž. Ž. Ruso
 
         Iš naujo atgimę daiktai stebina daugelį. Kas gali gimti iš nebereikalingų net pačių mažiausių skiaučių, pabodusių/suplyšusių drabužių, tuščių kavos pakuočių, siūlų likučių, susitraukusių megztinių, rastų šakelių, nebenešiojamų džinsų ir t.t.? Kiekvienais metais yra surenkamos ir į sąvartynus išvežamos tonos šiukšlių. Per savo gyvenimą žmogus išmeta maždaug 600 kartų daugiau atliekų nei pats sveria. Kad ir kaip stengsimės mažinti atliekų kiekį, jos visai neišnyks, tačiau vienas iš būdų to siekti - plėsti rūšiavimo mastą ir perdirbimą. Daugelis nereikalingų antrinių žaliavų netaps šiukšlėmis, jeigu mokėsime jas tinkamai panaudoti dar kartą. Juk kas vienam šiukšlė - kitam gali tapti lobiu ir kūrybiškumo prasiveržimu.
      Progimnazijos mokiniai aktyviai dalyvauja gamtosauginės mokyklos veikloje. Balandžio mėnesį buvo organizuota darbelių, sukurtų iš atliekų, paroda. Juos kūrė penktų klasių mokiniai su gamtos mokytoja. Daugiausia pakartotinai naudojama įvairios metalinės, stiklinės, medinės dėžutės, namų apyvokos daiktai, buteliai ir išaugti drabužiai. Pakartotinai daiktai naudojami aplinkos, interjero puošimui, įvairiems daiktams susidėti ir kt.
       Tokiomis pamokomis ne tik ugdome mokinių kūrybingumą, bet ir siekiame, kad mokiniai suvoktų, jog atliekų rūšiavimas labai svarbus. Jie jau žino, kad išmestos buitinės atliekos teršia mūsų žemę, tad nereikia skubėti jų išmesti, tačiau galima kūrybiškai prikelti antram gyvenimui.
                                                                                                 Chemijos – gamtos mokytoja Gražina Ruginienė

Autorius:
Gražina Ruginienė

Nuotraukos:
Gražina Ruginienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos