Žemė mums tiesia ranką. O mes?

Žemelė žydi - visiems smagu,
Branginkime šį grožį visi kartu!
Mylėkim Žemelę visa širdim,
Tikėkime Jos gražia ateitim!
     Kovo 20 dieną šiuos žodžius Žemei skyrė 3c ir 4b klasių mokiniai. Projektinė veikla prasidėjo nuo diskusijos "Žemė mums tiesia ranką. O mes?". Jos metu mokiniai diskutavo  apie planetai iškilusius pavojus, apie tai, ką turėtume daryti ir kaip turime keisti savo įpročius dėl planetos Žemės išsaugojimo. Diskusijos pabaigoje mokiniai tyrinėjo vandenį. Jiems buvo pateikta mėginių iš įvairių vandens telkinių ir pasiūlyta atpažinti, kokio telkinio vanduo yra mėgintuvėlyje. Visi buvo nustebę, kai paaiškėjo, kad labiausiai užterštas vanduo yra iš Lomenos upelio. Kartu su mokytojomis jie bandė išvalyti vandenį. Keletą kartų filtrų ir vatos pagalba vanduo buvo filtruojamas. Po  šio bandymo mokiniai priėjo išvados, kad užteršti vandenį galima labai greitai, tačiau išvalyti yra sunku ir sudėtinga.
      Vėliau mokiniai savo žinias pasitikrino atlikdami kryžiažodį, piešdami vandens apytakos ratą. Grupinio darbo metu piešė plakatus, kūrė miniatiūras Žemei.
     Ši projektinė veikla priminė, kad skleisti gėrį, sąmoningai mylėti gamtą ir rūpintis aplinka, kurioje mes gyvename, turime kiekvieną dieną. 3c ir 4b klasių mokiniai pažadėjo būti Žemės globėjais ir draugais.
 
Miniatiūros Žemei
Išėjau į lauką ir vėl pamačiau savo mylimą Žemę. Pagalvojau apie Žemę. Juk jos dėka auga augalai, miškas, žolė. Pamačiau draugą ir mes nuėjome labai gražiu takeliu. Oras buvo puikus, gamta nuostabi. Mes pažadėjome Žemei, kad nešiukšlinsime ir neteršime Jos, o saugosime ir rūpinsimės Ja.
 
Aš atsikėliau ir pamačiau, kad jau pavasaris. Gražiai čiulba paukščiai. Jie praneša, kad jau Žemės diena. Aš apsirengiau ir išėjau į lauką. pamačiau pavasario gėles, geltoną saulę, tekantį upelį.
Lauke aš dainuoju Žemei gražią dainą ir pasižadu nešiukšlinti.
 
Žemė yra mūsų gyvybė. Mes gyvename ant jos. Daug žmonių teršia mūsų Žemę : šiukšlina, kasa naftą, ieško aukso...
Atsiprašau, Žemele! Mes padėsime Tau būti sveikai. Surinksime ir rūšiuosime šiukšles.
 
Vieną gražią pavasario dieną mergaitė su močiute nusprendė eiti į mišką žibučių. Tarp žibučių jos pamatė ežiuką. Mergaitė norėjo jį neštis namo. Ežiukas pasakė, kad jam geriau gyventi miške. Jis paprašė pasakyti žmonėms, kad jie nešiukšlintų miškų ir mažiau važinėtų mašinomis. Mergaitė su močiute visiems perdavė ežiuko prašymą.
 
Buvo mažas vaikas. Jis pamatė purviną upę. Grįžęs namo paklausė mamos, kodėl upė tokia nešvari. Mama atsakė, kad negeri žmonės mėtė į ją šiukšles. Vaikas pagalvojo, kad užaugęs išvalys upę, o pabaigęs ją valyti  pastatys suoliuką. Ant jo galės visi pasėdėti. Sėdėdami galės žiūrėti į upę ir grožėtis ten plaukiojančiomis antimis.

Autorius:
Lina Alionienė

Nuotraukos:
Edita Rulevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos