Tyrėjų akademija 2024

  • Paskelbta: 2024-04-21
  • Kategorija: STEAM
       Kas padeda pamatyti nematomą, išgirsti negirdimą, pažinti nepažintą? Smalsumas, drąsa ieškoti ir atrasti, begalinis noras tyrinėti, sužinoti, augti ir tobulėti.
     Balandžio 18 dieną į Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnaziją sugužėjo visas būrys pradinukų į respublikinį renginį „Tyrėjų akademija“. Sulaukėme dalyvių iš Kauno ,,Varpelio” pradinės mokyklos, Alytaus ,,Drevinuko” mokyklos-darželio, Gudienos ,,Rugelio” mokyklos–darželio, Žiežmarių ,,Vaikystė dvaro” mokyklos–darželio, taip pat dalyvavo mūsų progimnazijos dvi mokinių komandos.
   ,,Tyrėjų akademija“ – tai projektas – renginys, skirtas gabiųjų mokinių pastebėjimui, skatinimui, aktyvinimui, suteikiantis galimybes plėsti mokslines - pažintines kompetencijas, tobulinti tyrinėjimo ir eksperimentavimo įgūdžius, mokslinio mąstymo formavimą(si). Neatsiejamas ryšys su STEAM veiklų vykdymu, pritaikomumu ugdymo procese bei gebėjimu suvokti šių veiklų praktinę naudą žmogaus gyvenime.  Mokiniai tobulino pažinimo, kultūrines, pilietiškumo, kūrybiškumo, komunikavimo, skaitmenines, socialines, emocines ir sveikos gyvensenos kompetencijas.
   ,,Tyrėjų akademijos” dalyviai išklausė mokslinę paskaitą apie dirbtinį intelektą, kurią vaizdžiai ir įdomiai skaitė mokslininkas, Lietuvos AI asociacijos valdybos narys Deividas Matačiūnas.  Mokiniai sužinojo, kad dirbtinis intelektas gali būti puikus pagalbininkas mokantis matematikos, kalbų,  piešimo, muzikos, žaidimų ar filmų kūrime. Tačiau vis tik aklai pasitikėti dirbtiniu intelektu nereikėtų, tam turime pasitelkti kritinį mąstymą ir įvertinti, ar dirbtinio intelekto sukurti atsakymai atitinka galimą realybę. Mokslininkas Deividas, pats buvęs mūsų mokyklos mokinys, džiaugėsi galėdamas pasidalinti savo atradimais ir išradimais dirbtinio intelekto srityje su augančia karta, kuri toliau tobulins ir aktyviai naudos technologijas.
     Po renginio mokiniams savo patirtimi mokslininkas dalinosi ir su progimnazijos mokytojais, apžvelgė dirbtinio intelekto  galimybes ir pritaikymą ugdymo procese. Dėkojame Deividui Matačiūnui už pasidalinimą savo pasiekimais ir žinioms. Didžiuojamės, kad mūsų mokykloje ir mūsų mieste Deividas žengė pirmuosius savo mokslo ir pažinimo žingsnius ir dabar yra žinomas ne tik Lietuvoje. Linkime jam kūrybinio polėkio ir išminties šiame sparčiai besikeičiančiame technologijų pasaulyje.
    Po paskaitos jaunieji atradėjai susirinko lauko kupole, kur vyko ,,Protų kovos”. Čia pasitikrinome, koks gilus žinių bagažas susikaupė per 3- 4 metus pradinėje mokykloje ir kiek tas žinias galime pritaikyti kasdieniniame gyvenime.
   Po ,,Proto kovų” norėjosi atsipūsti ir šiek tiek pailsėti, nes protinis darbas vargina. Todėl visi žinome, kad veiklas būtinai reikia keisti. Mūsų Progimnazija - sveikos gyvensenos  (sveikatą stiprinanti) mokykla, todėl progimnazijos sveikatos priežiūros specialistė Skaistė Kalvinskaitė pakvietė visus pasivaišinti sveikuoliška ir labai skania grikių koše.Dėkojame Skaistei už aktyvų ir geranorišką įsitraukimą į renginio organizavimo komandą.
    Atgavę jėgas, mokiniai tęsė mokslinę ,,Tyrėjų akademijos” kelionę. Kaip tikri  tyrėjai – atradėjai, apsivilkę apsauginius aprėdus, buvo pakviesti į ,,Tyrimų laboratoriją”. Čia komandos, gavę instrukcijas, atliko tikrą laboratorinį eksperimentą. Iš duotų medžiagų pagamino valgomus rutuliukus. Susipažino su mokslininko, laboranto profesija, sužinojo, kaip iš tam tikrų medžiagų gaunami visiškai kitaip atrodantys produktai, patys atrado ir įvardino, kur gali būti panaudota tokia gamybos technologija.
      Dėkojame chemijos mokytojai Gražinai Ruginienei už pagalbą, geranoriškumą bei bendradarbiavimą organizuojant ir įgyvendinant ,,Tyrimų labratorijos” veiklą.
   ,,Tyrėjų akademijos” dalyviai, atlikdami skirtingas veiklas, praplėtė savo žinias ir gebėjimus, mokėsi praktiškai pritaikyti mokslinius principus realiame gyvenime. Džiaugiamės mokinių aktyviu dalyvavimu. Tikimės, kad įgautos patirtys dar labiau sužadins smalsumą ir norą pažinti pasaulį, atrasti, tyrinėti, išrasti ir sukurti naujus neatrastus dalykus, o gal nes tapti mokslininkais, atradėjais.
    Dėkojame visai organizacinei renginio – projekto komandai: Renatai Sausaitienei, Daivai Matačiūnienei, Astai Paulauskienei, Aušrai Samoškaitei, Loretai Statkutei, Jūratei Šimienei ir visas mus kuruojančiai pavaduotojai Aušrai Kudrevičienei. Spindinčios mokinių akys mus įkvėpia eiti tolyn. Esame laimingos, galėdamos sužadinti pažinimo ir atradimo džiaugsmą mažose, augančiose širdelėse. Aukime, tyrinėkime ir tobulėkime visi kartu.
 
 

Autorius:
Asta Paulauskienė

Nuotraukos:
Asta Paulauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos