Kultūra -  bendrystė ir dalijimasis kūrybinėmis idėjomis

  • Paskelbta: 2024-03-26
  • Kategorija: Renginiai
        Kovo 1-8 dienomis visa Kaišiadorių Vaclovo Giržado progimnazija susivienijo bendram kultūrinio ugdymo projektui ,,Simboliai tautinėje juostoje".
    Šis projektas parengtas ir pristatytas vadovaujantis TŪM projekto kultūrinės kompetencijos integravimo į ugdymo procesą rekomendacijomis. Projekto metu visai progimnazijos bendruomenei pristatytas Emocinės išraiškos metodas (EIM). Skaidrėse mokiniai susipažino su įvadine informacija apie jau daugiau nei 4 000 metų menančius tautinės juostos motyvus. Mokiniai sužinojo, jog tai ne tik puošybos elementai - buvo tikima, jog šie simboliai saugo žmones, juos stiprina, užtikrina ryšį su aukštesnėmis jėgomis, padeda išvengti ligų, sergsti namus. Kiekvienas tautinės juostos simbolis turi savo reikšmę, todėl mokiniai buvo paraginti išsirinkti motyvą, kuris simbolizuotų jų palinkėjimą Lietuvai Kovo 11-tosios proga. 
    Kad šie tautiniai motyvai įgautų dar gilesnę prasmę, mokytojai kėlė dorinį disputą pamokų metu, klausdami mokinių:
· Ką jiems reiškia mūsų protėvių kultūra? Ar tai tik praeities reliktas?
· Kodėl yra sakoma, kad be šaknų nebus ir žiedų. Kaip kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie tautinės kultūros puoselėjimo?
 
    Iš šių asmeninių palinkėjimų visa progimnazija ,,nuaudė" nuostabias, visus korpusus apjungiančias tautines juostas, papuošė jomis progimnazijos erdves, išnešė į lauką ir simboliškai apjuosė mūsų progimnaziją.
    Nuostabu tai, kad projekto įgyvendinimo metu jautėsi bendrystė, koridoriuose šurmuliavo galutinio rezultato įgyvendinimo idėjų pašnekesiai. Kitaip tariant, tautiškumas ir patys nuoširdžiausi sveikinimai Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga tikrai persmelkė kiekvieną progimnazijos bendruomenės narį. Tai ir yra kultūra -  bendrumas, bendruomeniškumas, dalijimasis kūrybinėmis idėjomis ir galiausiai, pasitenkinimo džiaugsmas, kuomet kiekvienas papuoštose progimnazijos erdvėse ieškojo savo kūrybos trupinėlio!
 

Autorius:
Martyna Horbačauskienė

Nuotraukos:
Rasa Rimkuvienė, Ieva Stankutė, Martyna Horbačauskienė, Daiva Matačiūnienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos