Mokomės keliaudami ir pažindami pasaulį

     Šįkart vėl nepraleidome progos pasižvalgyti po kaimyninę valstybę Lenkiją. Su gera nuotaika, draugų apsuptyje ilgai keliavome, kol pasiekėme pirmąjį mūsų kelionės tikslą - apipintą legendomis, karalių miestą Krokuvą, kuris visus keri savo didybe ir nepaprastu grožiu bei kasmet sulaukia vis daugiau lankytojų iš viso pasaulio. Kartu su šaunia gide Vilma aplankėme Vavelio pilį - buvusią Lietuvos ir Lenkijos karalių rezidenciją, gotikinę katedrą, vieną didžiausių Europoje Turgaus aikštę, išvydome garsiuosius Floriono vartus, Barbakaną - paminklą Žalgirio mūšiui. 
     Kitą rytą po gausių ir sočių pusryčių išvykome į aukščiausiai virš jūros lygio esantį Lenkijos miestą – Zakopanę, įsikūrusį Tatrų kalnų papėdėje. Trykšdami puikia nuotaika, keltuvu pakilome į Gubaluvkos kalną, iš kur atsivėrė nuostabi Tatrų, Gorcų, Pieninų ir Beskidų kalnų panorama. Sugrįžę į miestą pasivaikščiojome vaizdingiausia  kurorto gatve – Krupuvki, kurioje pamatėme gyvą kalnų gyventojų folklorą bei architektūrinių stilių įvairovę, kuri atsispindi gatvės pastatuose. 
    Trečiąjį kelionės rytą skaniai papusryčiavę ir palinkėję viešbučio darbuotojams linksmų Kalėdų bei Naujųjų metų išvykome į Veličkos druskų kasyklas, kurios veikia jau 700 metų ir yra įtrauktos į UNESCO Pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Įdomu tai, kad šiandieninė kasykla – tai 2,5 kilometrų ilgio ekskursijų trasa, vedanti tuneliais, esančiais 64 – 135 metrų gylyje po žeme. Pamatėme puikiai įrengtą ekspoziciją, kuri mus supažindino su druskos kasybos istorija ir sunkiu kalnakasių darbu. Pats gražiausias šių kasyklų kūrinys ir tikras šedevras – Palaimintosios Kingos koplyčia, kurioje viskas išskobta iš druskos: altorius, paveikslai, skulptūros ir kitos grožybės. Koplyčią apšviečia iš druskos kristalų padaryti šviestuvai, o grindys – vientisas druskos gabalas. 
    Pasirūpinę lauktuvėmis šeimai ir draugams, pajudėjome link namų. Ilgas atstumas, skiriantis mus nuo gimtų namų, paskatino kelionės dalyvius aktyviai dalyvauti gido Audriaus įdomiai pateikiamų faktų viktorinose, sugiedoti Lietuvos himną bežiūrint futbolo rungtynes tarp Maroko ir Portugalijos bei Anglijos su Prancūzija. 
    Pasak Miriam Beard, "keliavimas tai ne vien vaizdų matymas. Tai ilgalaikė pasaulėžiūros reforma". Bendromis jėgomis sukūrėme įsimintiną kelionę po Krokuvą-Zakopanę-Veličką, kuri buvo kupina smagių akimirkų, gerų emocijų, bendrystės ir šypsenų.
 
                                                                           8c klasės komanda

Autorius:
Lina Kasperavičienė

Nuotraukos:
Lina Kasperavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos