Ieškome būdų gyventi be patyčių

       Vasario 12 dieną mūsų progimnazijoje svečiavosi patyčių prevencijos programos "Friends" koordinatorė Eglė Tamulionytė. „Friends“ yra ilgalaikė, visą mokyklos bendruomenę įtraukianti patyčių ir kitokio žeminančio elgesio prevencijos programa, kurios tikslas – suteikti mokyklos bendruomenei žinių, įgūdžių ir priemonių mažinti patyčių ir kitokio žeminančio elgesio apraiškas ugdymo įstaigoje.
      Tądien įvyko du susitikimai: pirmasis su 3-5 klasių mokinių atstovais, į antrąjį gausiai susirinko 6-8 klasių MAK'o nariai. Kartu su Egle aktyviai aptarinėjome atlikto tyrimo apie patyčias rezultatus, siekdami išsiaiškinti mokinių saugumą progimnazijoje lemiančius veiksnius ir joje vykstančius pokyčius. Po kiekvienos skaidrės su klausimais ir mokinių pateiktais atsakymais, mes diskutavome, kas pakito, kiek sumažėjo ar padidėjo procentų vienu ar kitu klausimu. Aptarėme, kuriose mokyklos vietose vaikai jaučiasi ne itin saugiai ir kodėl. Ieškojome veiksmingų sprendimų būdų, kurie padėtų spręsti iškilusias problemas. Be to diskutavome, ką nesunkiai galėtume keisti, ko reikėtų mūsų mokykloje. Taip pat palyginome rezultatus su praeitų metų vykdyto tyrimo rezultatais. Dažnas pasidalino savo asmeninėmis patirtimis patyčių atvejais. Dar kartą pasitikrinome savo žinias, kada ir į ką reikėtų kreiptis pagalbos, siūlėme idėjas, kaip paskatinti informacijos sklaidą patyčių klausimais.
     Galima teigti, kad prevencinės programos ir užsiėmimai teigiamai veikia progimnazijos bendruomenės savijautą. Palyginti rezultatai rodo geresnę mokinių savijautą, mažėjančius smurto ir patyčių atvejus.

Autorius:
Patricija Žiužnytė, Darija Raudeliūnaitė

Nuotraukos:
Lina Kasperavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos