Mokinių iniciatyva - už švaresnį orą

     Pirmą kartą akcija „Mieste – be savo automobilio“ buvo surengta Prancūzijoje 1998 m. Po dviejų metų tokia akcija jau surengta 760-yje Europos miestų. Dar po trejų metų 2001 m. gruodžio 8 d. Berlyno aplinkosaugos akademijoje buvo įvertinti pirmųjų akcijų „Mieste – be savo automobilio“ rezultatai ir pasirašyta visų šalių, dalyvaujančių šioje akcijoje, aplinkos ministrų deklaracija. Tarp šių šalių yra ir Lietuva. Nuo tada rugsėjo 22-oji paskelbta Tarptautine diena be automobilio, kurią aktyviai paminėjome ir mūsų progimnazijoje.
     Šia akcija siekėme atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto poveikį aplinkai ir žmonių sveikatai. Ne mažesnė problema, kai kiekvieną rytą automobilių aikštelėje prie Progimnazijos susidaro spūstys - visi nori savo vaikus atvežti iki pat mokyklos durų. Kažkodėl net gražiu oru nenorime, kad vaikai pasivaikščiotų, kad prieš pamokas smegenys gautų deguonies. Vietoj to po mokyklos langais sukuriame išmetamųjų dujų kamuolius, kuriais pirmą pamoką kvėpuoja tie patys mūsų vaikai. Todėl kiekvieną progimnazijos bendruomenės narį kvietėme asmeniškai prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo, atsisakant važiavimo automobiliu ir pasirenkant mažiau orą teršiantį visuomeninį transportą, dviračius, paspirtukus, keliavimą pėsčiomis. 
     Mak'o iniciatyva buvo atlikta apklausa, kurioje dalyvavo 341 mokinys. Tyrimas atskleidė, kad net 144 respondentai į mokyklą atvyksta automobiliu. Tačiau nemaža dalis apklaustųjų ateina pėsčiomis – 135 mokiniai. 27 mokiniai atvyksta visuomeniniu transportu, 19 – dviračiu, po 8 mokinius atvyksta mokykliniu transportu bei paspirtuku. Į klausimą, ar sutiktų rugsėjo 22-ąją suteikti automobiliui „išeiginę“, net 263 mokiniai atsakė - TAIP. Gauti tyrimo rezultatai tik patvirtino Progimnazijos bendruomenės narių norą kuo dažniau atsisakyti automobilio, nes tą rytą mokiniai, mokytojai, kiti darbuotojai į mokyklą atvyko įvairiomis transporto priemonėmis: kas mechaniniais, kas elektriniais paspirtukais, kas dviračiais, o itin nemaža dalis – pėsčiomis.
Sveikiname ir didžiuojamės mokiniais, kurie įveikė didžiausią atstumą iki mokyklos pėsčiomis:
1.     Dovydas Žilinskas (8d) – 9 km
2.     Raigardas Kriugžda(8d) – 8,5 km
3.     Lukas Žebrauskas (6e) – 7 km
Klaidas Juršys (8e), Erlandas Gutavičius (8e), Barbora Gurskaitė (5d), Paula Marcinkevičiūtė (6a), Koralis Misiūnas (5d) - tądien įveikė nemažą atstumą iki mokyklos dviračiais ar paspirtukais. 
 
MAK‘o komanda

Autorius:
Lina Kasperavičienė

Nuotraukos:
Lina Kasperavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos