Gyvenimo įgūdžiai - gyvenimui

      Prieš metus stratuojant atnaujintoms bendrojo ugdymo programoms kilo nemažai diskusijų apie Gyvenimo įgūdžių privalomas pamokas mokykloje. Neigiamas nuomones formavo nežinojimas ir baimė - "ko gi per šias pamokas bus mokomi vaikai?"  
    Gyvenimo įgūdžiai yra svarbūs kiekvieno žmogaus vystymuisi ir gerovei bei apima platų spektrą sričių. Progimnazijoje gyvenimo įgūdžių pamokose integruojame socialinio emocinio ugdymo, sveikos gyvensenos, ugdymo karjerai veiklas, rengiame projektus su matematikos ir gamtos mokytojais, bendradarbiaujame su visuomenės sveikatos specialistais. 
    Visą kovo mėnesį progimnazijos penktokų ir septintokų gyvenimo įgūdžių pamokos buvo virtusios tikromis pirmosios pagalbos teikimo pratybomis. Teorines ir praktines veiklas mokiniams pristatė visuomenės sveikatos specialistė Skaistė Kalvinskaitė.  Mokiniai įdėmiai klausėsi teorinės dalies, grupėse išnagrinėję nelaimingų atsitikimų situacijas, pritaikė žinias praktiškai. Pasitelkęs gaivinimo manekenus kiekvienas mokinys išbandė savo jėgas atliekant pradinį gaivinimą. Paaiškėjo, kad tai sudėtingas ir nelengvas darbas - norint  išgelbėti kito gyvybę reikia negailėti savo jėgų. Svarbu yra tai, kad visi progimnazijos penktokai ir septintokai turėjo galimybę mokytis pirmosios pagalbos ir atsitikus nelaimei jausis saugiau, žinodami, kaip elgtis.
    Gyvenimo įgūdžių pamokos atitinka savo pavadinimą - mokomės tai, ko tikrai gali prireikti gyvenime, mokomės ne teorijos, o praktiškai nagrinėjame situacijas, atliekame reikiamus veiksmus.  Pamokų metu mokiniai  analizuoja ekstremalias situacijas ir pasirengimą joms, tyrinėja savo emocijas ir mokosi spręsti konfliktus.  Ši pamoka kitokia, nes mokomės bendradarbiauti, klausytis, klysti, diskutuoti ir visa tai pritaikyti realiame gyvenime. 
     Tikimės, kad mokslo metams einant į pabaigą ir mokinių tėvai jaučiasi saugiau - Gyvenimo įgūdžių pamokos progimnazijoje yra prasmingos, padėsiančios mokiniams tapti socialiai atsakingesniais, pilietiškesniais mūsų bendruomenės nariais. 
 
 
Gyvenimų įgūdžių mokytoja Dovilė Kazakevičienė
Visuomenės sveikatos specialistė Skaistė Kalvinskaitė

 

Autorius:
Dovilė Kazakevičienė

Nuotraukos:
Dovilė Kazakevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos